Руският дипломат Андрей Громов е назначен за генерален консул в Русе със заповед на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров от 30 януари. Неговата предшественичка Татяна Грушко отпътува от страната преди повече от половин година. 
Андрей Громов е дипломат от кариерата, роден е в Москва през 1959 г., завършил е Московския институт за международни отношения през 1981 г. Бил е старши съветник в Постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк, а преди последното му назначение е бил съветник-посланик в руското посолство в Кипър.
Любопитна подробност от биографията на дипломата е неговата „кариера“ като филмов артист. Когато е бил ученик във втори клас, го одобряват за главната роля на момченцето Петя във филма „Приключенията на жълтото куфарче“. Веднага след това малкият московчанин бил поканен да се снима в детския тв филм „Валерка, Ремка +...“. 
А българските зрители със сигурност си спомнят третата му и последна роля - знаменития филм „Офицери“, в който той изпълнява ролята на слънчевия внук на главния герой - Ваня Трофимов. Тази роля била написана специално за Громов. След това на него му предлагали участие и в други филми, но той решил, че актьорската кариера не е смисълът на живота му. Затова се насочва към специалността икономист-международник, защитил е и научна степен кандидат на икономическите науки.