Кюстендилецът Николай Николов разкри как е бил въвлечен в схема за телефонна измама от ветовски майстори в този престъпен бранш. Преди няколко дни той занесе в полицията пари и златни накити на стойност близо 10 000 лева, пуснати му от жертвата през терасата на жилището й в града.
„Бях си пуснал обява в интернет, че продавам стари коли на части и ми се обади мъж от Русе с интерес към една от колите. В хода на разговора разбрах, че има фирма за дограма и си търси човек от нашия регион, който да му доставя документи - чертежи в Русе, като заплаща по 300 лева на курс, поема и разходите за пътуването. И аз приех офертата“, разказа пред регионалната редакция на Дарик радио в Кюстендил наетият за муле Николай Николов.
След няколко дни същият човек му се обажда и му дава адрес в широкия център на Кюстендил, където трябва да отиде и да вземе пратката.
„Аз отидох, съобщих му, че съм там, той ми каза да изчакам, че ще се покаже жена на тераса и ще ми пусне оттам пратката, защото не може да слезе. Тя ми пусна пратката, а той ме държa на телефона през цялото време и ми каза да не я отварям, докато не се прибера вкъщи. Отворих я вкъщи, казах му, че има 400 лева и златни накити. Той очакваше да има и евро, аз казвам, че няма евро и ми бе поръчано да се върна на същия адрес. Жената ме чакаше на терасата и ми пусна същата чанта с нова пратка. Прибрах се пак в нас, казвам има още 2000 лева, плюс евро и още пръстени. Той ми каза прибери ги и ще ми ги донесеш утре. Аз осъзнах, че става дума за телефонна измама и занесох тази чанта в полицията“, разказа още Николай Николов, нает за куриер от телефонни измамници.
„Поисканите по телефона пари ще бъдат изгубени. Телефонът за спешни повиквания е 112. В никакъв случай не бива да се дават пари, поискани по телефона. Полицията не иска от гражданите пари. Полицията не пита по телефона гражданите какви ценности съхраняват в домовете си. Когато хората получат обаждане, каквото и да им съобщават - тревожно или хубаво, щом става дума за пари, трябва да са сигурни, че това е телефонна измама“, повтори по този повод позицията на МВР говорителката на областната полицейска дирекция в Кюстендил Катя Табачка и благодари на Николай Николов за честността и гражданската му доблест.