Десетки медали, купи и грамоти от състезания показаха вчера ученици от Математическата гимназия, които се събраха заедно със своите преподаватели и родители пред Паметника на свободата на протест срещу орязването на една паралелка от приема. Момичета и момчета с повече от две дузини награди впечатляваха фотографи и журналисти, а малки ученици издигаха плакатчета в защита на бъдещето на МГ. „Какво искат да посеят и да пожънат нашите общински радетели на образованието? Да станем равни с другите? Нашите ученици имат 100-процентна реализация и те са сигурните бъдещи данъкоплатци в държавата“, каза в емоционалното си слово преподавателката по литература Антония Киранова. Тя припомни многобройните успехи в САЩ, Русия, Сингапур, Иран и на други места на възпитаниците на МГ и призова „Дайте шанс на бъдещето!“. 
Други две учителки прочетоха писма на възпитаници на гимназията в защита на петте паралелки прием. Накрая всички отличници и медалисти си направиха обща снимка пред паметника, а след това извиха хоро. Към него се присъединиха и много родители, учители по математика от други училища, граждани, които подкрепят каузата на МГ. Някак знаково пред Паметника на свободата липсваше директорът на МГ Митко Кунчев. Аз подкрепям моите учители и учениците, каза той за „Утро“ по телефона. 
По-рано през деня от Обществения съвет в МГ споделили пред представители на кмета Пламен Стоилов и на началничката на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева своите аргументи против съкращаването на приема. Представителите на двете институции обещали да предадат всичко на своите шефове.
Пак вчера директори на професионалните гимназии в Русе разпратиха до медиите свое отворено писмо. В него те подкрепят решението на Регионалното управление на образованието в Русе за „оптимизация и балансиране на план-приема за учебната 2018/2019 година“. 
В писмото те цитират министъра на образованието Красимир Вълчев, който каза преди време: „Приемът на ученици в професионалните училища ще бъде увеличаван през годините... Бизнесът все по-често и по-остро ни напомня за необходимостта от това“. 
На срещи с представители на местния бизнес, организирани от областна администрация, община Русе и РУО, бе отчетена спешна необходимост от квалифицирана работна ръка в различните отрасли, се казва в писмото. Директорите припомнят, че бизнесът е настоял за приоритетна роля на професионалното образование в Русе. 
„Всички русенски ученици са наши деца и ние се гордеем с техните постижения и изяви, независимо дали са възпитаници на профилираните или професионалните училища. Важното е да им дадем възможността да открият своето място в динамичното ни съвремие, където гъвкавостта на икономиката преразпределя приоритетите, променя балансите и диктува новите условия на обучение и труд“, завършва писмото. То е подписано от директорите на ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура Мариана Гъркова, по механотехника Нина Димитрова, по облекло Диана Иванова, по туризъм Ренета Вълева, по транспорт Радосвета Жекова, по строителство, архитектура и геодезия Камелия Денчева, по промишлени технологии Венцислав Василев, по електротехника и електроника Надежда Русева, по селско стопанство Милена Досева, по речно корабостроене и корабоплаване Ивелина Георгиева.  
А министър Красимир Вълчев заяви по БНТ: „Критично важно е за икономиката да увеличим приема в паралелки за придобиване на професия“. По думите му обаче това ще стане с малки крачки - всяка година плавно да се увеличава приемът в ПГ. Промяната обаче нямало да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. „Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионалното образование. Факт е, че то загуби престиж в последните 2-3 десетилетия“, заяви Вълчев. 
Повод за изказването му станаха протестите на родители и учители от Русе и Враца срещу намаляването на паралелките в профилираните гимназии за сметка на тези в профи училищата. Министърът заяви, че е препоръчал на началниците на РУО да проведат дискусии с всички заинтересовани страни.
Междувременно от справка на Регионалната служба по заетостта, разпространена вчера, става ясно, че в Русенска област от всички регистрирани безработни най-голям е броят на тези със средно образование. И това едва ли са завършилите Математическата гимназия и Европейското училище...