Новият хидрографски катер на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, който миналата година започна да се изгражда в корабостроителницата във Варна, днес ще издигне трикольора на понтон №2 в Русе, съобщи изпълнителният директор Павлин Цонев. Той е с дължина 7.5 метра и ще се използва за хидрографски измервания на реката за уточняване на промените, които настъпват в критичните участъци. 
Миналия четвъртък са извършени изпитанията на вода, които са дали положителен резултат и снощи катерът е пристигнал в Русе с теглена от товарен автомобил платформа. През август ще бъде готов трети кораб на АППД, който ще замени ветерана „Вит“ в поставянето на шамандури за маркиране на плавателния път.
Същевременно одобрен проект за закупуване с пари от ЕС на мултифункционална драгираща техника за Дунав на стойност малко над 20 милиона лева. С нея АППД ще гарантира целогодишно използване на плавателния път на реката. Наред с това ще се постигне по-лесен достъп до речните пристанища, повишена безопасност на корабоплаването и увеличаване на потоците товари.