Един от корнизите на страничната фасада на операта в ранния следобед вчера се откърти и падна на парчета долу - на пътеката, през която минават постоянно хората, които работят в културния институт. За щастие, в момента, когато отломките са летели от няколко метра височина, никой не е пострадал. Скоро след това мястото беше оградено с пластмасова предупредителна лента и хората започнаха внимателно да се провират покрай нея.

Най-вероятно зад въпросния корниз се е събирала вода, която в мразовитото време се е заледила, а сега се размразява и разяжда камъка, смятат специалисти, които се опитват да намерят причината за инцидента. Те припомнят, че точно фасадата на операта миналото лято беше ремонтарина и боядисана с щедро дадените от Министерството на културата 200 000 лева. Сумата беше отпусната по време на временното директорстване на специалистката по човешки ресурси Гергана Георгиева, а беше усвоена по време на следващия временен директтор - варненеца Ганчо Ганчев. 
Ганчев научил за рухването на корниза и въпреки че от доста време вече не е в екипа на Русенска опера, веднага се свързал с фирмата, която работи по фасадата миналото лято - „Апсида Строй“. Фирма с такова име не открихме нито в информационната система Апис, нито в масивите на Гугъл.  
Все още тече гаранционният срок за външния ремонт, така че „Апсида Строй“ още днес, в сряда, щяла да се заеме да оправи нещата, увери пиар експертът на операта Стефан Матеев. Той обясни, че все още не е напълно сигурно кой точно не си е свършил работата както трябва - дали миналогодишните ремонтаджии от „Апсида Строй“ или онези от фирма „Лъки“, които през 2011 година направиха мащабния /като финансиране/ ремонт, след който останаха набръчканите тапети в залата и още куп недовършени места и безобразия.