Инспекторатът на здравното министерство и Изпълнителна агенция „Медицински одит” влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина, съобщиха от МЗ.

Поводът за заповедта на министър Кирил Ананиев е писмо от съпругата на починал гражданин, кандидатствал за финансиране на трансплантация през юли 2016 г. Проверката ще обхване трансплантациите на органи за периода от 01.07.2016 г. до 31.12.2017 г., като детайлно ще бъдат обследвани досиетата на всички пациенти, сезирали комисията.

Докладът трябва да бъде представен на министъра до 20 февруари.

„Ще разберем кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе отговорността. Министърът ще бъде безкомпромисен“, подчерта зам.-министър Бойко Пенков на извънреден брифинг.

Той обясни, че този случай е във фокуса на вниманието на МЗ и вече е получено становище от проф. Валтер Клепетко от Университетска болница - Виена, в което се казва, че трансплантацията е невъзможна заради общото състояние на пациента.

В комисията предстоят промени, „така че от една страна да няма административно забавяне на процедури, а от друга страна да няма злоупотреба с права“, посочи още зам.-министърът.