Нов 8-метров електробус с 50 места се движи от днес пробно по русенските улици. Возилото е на чешка фирма „SOR“ и ще остане в града два месеца, като ще обслужва седемте тролейбусни линии на общинския транспорт. Те ще се сменят на всеки два дни, като днес електробусът започва да се движи по маршрута на линия 2, а разписанието ще бъде качено на сайта на „Общински транспорт Русе“. 
През двумесечния период ще се тества електробусът, неговият разход на електроенергия, поведение на пътя, а получените статистически показатели, които ще се извадят, ще позволят да се изгради икономическа обосновка дали е подходящо електробусите да заменят сегашния автопарк на общински автотранспорт. 
Електробусът беше официално представен вчера на кратка обиколка из централната градска част, в която участваха зам.-посланикът на Чехия Чрослав Камас, представител на „SOR“ Емил Кимак и зам.-кметът Наталия Кръстева. Кръстева отбеляза, че изкупуването на ЕГГЕД и трансформирането му в търговско дружество с общинско участие беше първата крачка, която общината направи, за да подобри транспорта в Русе. Тя подчерта, че целта е да се предлага добра и атрактивна транспортна услуга за гражданите на Русе. 
Електробусът разполага със спускаща се рампа, която е удобна за хора с увреждания и майки с колички. Той изминава по около 250 километра с едно зареждане.