Декларация за честна конкуренция в средното образование публикува вчера във Фейсбук директорът на Математическата гимназия „Баба Тонка“ Митко Кунчев. Създаването на декларацията бе предизвикано от настояването на Регионалното управление на образованието и неговия началник Росица Георгиева МГ и още две русенски хуманитарни гимназии да отстъпят от заявките за план-приема през това лято и да намалят броя на предвижданите паралелки осми клас с по една. 
„Изборът на училище след завършен седми клас е личен избор на учениците и техните родители. Той се осъществява на базата на показаните резултати от националното външно оценяване. Определянето на държавния план-прием не може да бъде инструмент за натиск върху обществото и за премахване на неудобни конкуренти“, се казва в документа, подписан от Митко Кунчев и разпространен в социалните мрежи, като е придружен и от апела русенци да подкрепят декларацията. 
След предизвикалата проблеми среща на началника на РУО с гимназиални директори в петък и след публикацията по темата във вчерашния брой на „Утро“ 
драматичната ситуация продължава да набира скорост
Ето с какъв коментар излиза пред Дарик радио Русе Росица Георгиева: „Намаляването на броя паралелки за прием след седми клас в Математическата гимназия „Баба Тонка“ не е рестриктивна мярка, това е оздравителен процес“. 
В петък тя разви и пред „Утро“ своята теза, че броят на учениците в Русе намалява година след година, а приемът в МГ не се променя. Не може едно училище да е привилегировано за сметка на останалите, които не могат да си направят приема, каза Георгиева. И обясни, че напоследък в Математическата вече влизали деца и с тройки, а това намалявало нивото на училището. 
Вчера към тези аргументи Георгиева е прибавила и констатацията, че в националния отбор на България по математика няма нито един ученик от МГ „Баба Тонка“, гимназията не била и сред петте училища, подготвили състезатели за зимните математически състезания този месец.
План-приемът няма нищо общо с ходенето по състезания и олимпиади
коментира вчера Митко Кунчев. 
„През тази учебна година наши възпитаници се представиха достойно на международни олимпиади в Ирландия, Иран, Сингапур и в София. Но държа да направя едно важно уточнение, което е от голямо значение: Ние не сме като Софийската математическа и Математическата във Варна, които са концентрирани изключително и само върху математиката. Ние сме едно обикновено общинско училище, където поставяме акцент и върху математиката, и върху географията, и върху английски и български език и т.н. Ние не сме специализирано учебно заведение, а целта ни не е да бъдем елитно училище. Пак повтарям: ние сме общинско училище и се съизмерваме не със специализираните математически гимназии в София и Варна, а с другите общински училища в Русе. И при тази съпоставка ясно се виждат нашите резултати - например как на матурите миналата година ние бяхме водещи по много дисциплини“, каза директорът на МГ. 
По повод изискването на РУО до 17 ч на 29 януари да представи „оптимизирани предложения за приема“ той заяви, че 
няма причина да променя каквото и да било във вече подадената заявка
Моят план-прием напълно отговаря на изискванията и на закона, настоя директорът на МГ. И добави: „Решението, разбира се, ще вземе този, който управлява образованието - в случая РУО. Но всяка заповед може да се обжалва“.
От СУ за европейски езици нямат намерение да организират протест по повод настояването да се редуцира тяхната заявка за приема с една паралелка. „Смятам, че решението за приема трябва да е мотивирано решение на институцията, отговорна за образованието, а не да бъде взето под натиск. Затова не намирам физическите протести за уместни“, каза вчера директорката на СУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ“ Добромира Николова. И обясни, че от училището са подготвили три варианта, които ще предложат на РУО. Единият вариант съдържа вече известната заявка: 5 паралелки в 8 клас с английски, немски, испански, руски и френски езици. Вторият вариант предвижда да отпадне една паралелка и това да бъде класът с френски език -
вероятно Алианс Франсез, Френският културен институт и посолството на Франция ще останат изненадани 
от такова развитие на нещата, след като преди месец получиха възторжени адмирации на идеята си в СУЕЕ отново да се учи езикът на Сартр и Бегбеде от 8 клас. Третият вариант е една от оставащите 4 паралелки да бъде двуезична. Това е и вариантът, който крие голям риск: ако в един момент групата падне под 10 ученици, децата да бъдат изправени пред куп сериозни, дори драматични казуси. 
Директорът на третото училище, в което една паралелка от приема трябва да падне - СУ „Възраждане“, отказа коментар, като каза единствено: „Моето мнение съм изразил в доклад до началника на РУО“, каза Станислав Георгиев.
Крайното решение ще бъде тяхно - на институцията, повтори Добромира Николова. И напомни, че каквото и да бъде то, същинският проблем ще си остане. Децата ще продължат да намаляват, изкуствено запазваните класове и дори статути на училища ще стават все по-кухи, а всичко това само заплита още повече омагьосания кръг, а излизането от него ще става все по-трудно. 
Вярно е, че проблемът с намаляващия брой деца и с все по-земетръсния прием датира от години. Вече повече от десетилетие настане ли април, битката за ученици започва, като се ожесточава с всеки изминал ден. Училища пишат лични писма до потенциални ученици с примамливи условия и екстри, учителки обикалят основни училища, за да представят своите гимназии. Когато отиват там, където децата учат от 1 до 12 клас, най-често „емисарите“ са завръщани унизително още от входа - хората си пазят „своите“ деца. Това пък е другата нелепица: в тези училища само дето не ходят на уши, за да задържат учениците. Стига се дотам, че не им дават дипломите за основно образование - в разрез с всички норми и правила. 
Малко по-късно, някъде между първо и второ класиране, се разиграват истински 
войни на бялата и червената роза и рицарски турнири
Някои професионални гимназии хвърлят в бой тежката артилерия. Тя - артилерията - обикаля вече записали се в едни училища нови гимназисти и им „издава тайни“: как въпросното училище е пред закриване, как всъщност то ще бъде затворено още от догодина и за девети клас децата ще трябва отново да си търсят школо. Пак тогава някъде влизат в ход и определени легенди - като онези, че може да не ходиш на занятия и след някоя и друга година да дойдеш на абитуриентски бал. Тези омайни мълви миналата есен докараха ядове на директорката на Професионалната гимназия в Бяла... 
Всяка година се водят едни и същи разговори - това като правило става буквално в навечерието на оформянето на приема за гимназиите. Всеки път се говори как децата намаляват, всеки път бизнесът надава вопли, че иска „работна ръка“, всеки път и директори, и работодатели, и просветни шефове споделят тревогите си - и обикновено с това темата се изчерпва. 
И ето че сега изведнъж се стига до „решение“ на проблема с малкото деца и с липсата на работна ръка. 
Никой не се интересува от простата истина, че механичното отрязване на 3 /три!/ паралелки от хуманитарни гимназии няма да прехвърли 3 по 26 деца в професионалните гимназии. Нито пък от друга проста истина: че 
78 деца по никакъв начин не се равняват на „липсващите“ 600
А най-малко се интересуват от това, че ако някое дете иска да учи математика, то едва ли това е така, защото родителите са му забранили да учи за шлосер, за дърводелец или за фризьорка. 
Друг е въпросът кога най-после до всички фактори, които малко или много ръководят образованието, ще достигне една проста, но мъдра българска поговорка: „Не се копае кладенец, когато ожаднееш.“. Механичното „рязане“ на план-приема не лекува - то е по-скоро като седативче: за момент забравяш раната. Но тя съществува. А какво става с прекомерната употреба на седативи, знае всеки средно интелигентен човек. 
Механично преди време „отрязаха“ тотално два знакови русенски техникума - по химия и по зърносъхранение. Днес русенските химически предприятия си скубят косите и се чудят откъде да си набавят кадри, чува се дори въпросът дали да не се отвори „химическа паралелка“ в една друга ПГ. 
Интересно, защо ли в държави като Германия и Швейцария голяма част от децата сами избират да станат шлосери, автомонтьори, техници, шивачи, зидари и какво ли още не - все професии, които при нас се водят за „непривлекателни“? 
Кой е направил занаятите привлекателни за швейцарците? 
Дали по някакъв начин хлапетата не са видели и разбрали, че можеш да подхванеш занаят, който да те увлече, а пък и да намериш работа веднага, при това добре платена работа, която е в чисти и уредени цехове, а машините са съвременни - и повечето с електронно управление... Дали на тези хлапета някой не им е разказал и показал, че шофьор на автобус не е тъп бачкатор с минимална заплата? Дали русенските деца, които обичат да рисуват, не биха избрали Дървото, примерно, ако някой им разкаже и покаже какви невероятни красоти могат да изработват, да ги продават за маса пари и да се радват на престиж? 
Ще се наеме ли и тук някой да се размисли по тези въпроси, отговорите на които може би лекичко ще побутнат общественото мнение и шаблонните нагласи в полза на професионалното образование? /Впрочем, не знам защо не съм чула някое детенце на „властта“ да не учи в Математическата или Европейското, а да е записано в ПГ по селско стопанство в Чифлика?/ 
Или ще продължи безсмисленото и безрезултатно вайкане всяка година по същото време? 
Докога? 
Докато свършат русенските деца?

Пламен Стоилов: Досега е било рязано отвсякъде, само не и от МГ

Най-елитното училище в Русе е Математическата гимназия „Баба Тонка“, то е водещо училище и ако трябва да говорим за човек, който лобира за него и го подкрепя, това съм аз. Това обяви вчера пред журналисти кметът Пламен Стоилов по повод реакцията на директора на МГ Митко Кунчев във връзка с орязването на една паралелка за предстоящия прием.
Досега е било рязано отвсякъде, само не и от МГ, продължи кметът. Според него намаляването на приема за тази гимназия е трябвало да бъде направено още преди 5-6 и повече години. Той е убеден, че са безпочвени опасенията, че училището ще има финансови затруднения и може да си стигне до закриването му. Гимназията има дори преходен остатък от миналогодишния бюджет от около 66 000 лева, посочи Стоилов и припомни, че в момента там общината  инвестира 3,5 млн. лева за ремонт на сградата. 
„Жалко е, че става дума за пари, а не за образование“, заяви кметът. Общината застава зад предложението на РУО и настоява за разумно и прагматично отношение. Ето, един професионалист като Галин Ганчев /директор на СУ „Васил Левски“ - б.а./ предлага 3 паралелки - не иска повече, посочи Стоилов. И обясни: „Имахме 2 варианта. Единият е да изпълним това желание на директорите - пълним елитните училища с каймака на обществото, другаде остават по 10 деца за паралелка и тогава ще бъдем принудени да закриваме училища. Другият вариант бе да запазим Математическата гимназия и да отрежем по една паралелка на „Йордан Йовков“ и „Възраждане“. И тогава какво се получава? Те стават основни училища. Остава въпросът къде имаме реализация с чиста математика?! А бизнесът иска 10 000 работници за мебелното производство. Откъде кадри? Химическата промишленост иска специалисти. А откъде кадри? Продължавам да твърдя, че закриването на Техникума по химия беше голяма грешка“. 
Безкрайно уважавам г-н Кунчев, той е може би корифеят в образованието на Русе, но беше редно да разговаря с кмета, преди да пусне тази „новина“, добави Пламен Стоилов. И обобщи: „Няма как да говориш, че тази гимназия няма да я има, защото МГ ще я има и след г-н Кунчев, и след г-н Стоилов. Затова призовавам към спокойствие и разум“. 

Медалист от Балканиада по информатика: При четири паралелки нямаше да съм в МГ

„Казвам се Петър Събев и съм завършил ПМГ „Баба Тонка“ в Русе. Бронзов медалист съм от Балканиадата по информатика, участник в националния отбор по информатика, имам редица други награди, включително номинация за Ученик на годината. Днес съм IT мениджър. Това, което мога да кажа, е, че обучението ми в МГ ми даде много и ме направи човека, който съм днес“. 
Така започва отвореното писмо на випускника на МГ до началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Младият мъж откровено признава, че до 7 клас е учил в друго училище и на приемните изпити в МГ е бил един от последните в класацията, а завършил гимназията като първенец на випуска.
Петър Събев декларира пълна убеденост, че с орязването на едната паралелка в приема се отнема „една чудесна възможност на 25 русенчета“. И прави аналогии на решението по този начин децата да бъдат „вкарани“ в професионални гимназии. „1.Да се намалят с 20% местата във всички заведения, в които се предлага качествено кафе, за да може и предлагащите некачествено кафе да получат шанс; 2. Кашкавалът от краве мляко в магазините да се ограничи, за да има шанс и този от растителен произход да се продава; 3. Да се ограничи вносът на „БМВ“, „Ауди“ и „Мерцедес“, за да се даде шанс на „Дачия“ и „Грейт Уол“ да продават своите автомобили“. 
„Живеем в 21 век и е редно да дадем свободен избор на учениците къде да учат. И ако трябва да се закриват паралелки някъде, трябва да се започне от най-малко желаните такива“, завършва писмото си Петър Събев, който се подписва като първенец на випуск 2001 г. в ПМГ „Баба Тонка“ и „който нямаше да бъде приет, ако приемът беше само 4 паралелки“.