Възможността да повторим ВЪЗМОЖНОСТТА Русе да бъде лишен от статута си на център на планов район, за която „Утро“ съобщи преди две седмици и в крайна сметка това доведе до официално съобщение от регионалния министър Николай Нанков, че се готви прерайониране на страната, вчера бе наречена от Искрен Веселинов в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР фалшива новина. Силни думи! С тях уважаваният и влиятелен депутат от Обединени патриоти се нареди до американския президент Доналд Тръмп, чието любимо занимание е да лепи същия етикет на медийните публикации, които не му харесват.
Но какво каза министър Нанков в петък в Народното събрание? Има три варианта за нови планови райони, които трябва да се създадат заради изискванията на Евростат във всеки регион да живеят минимум 800 000 души. В два от вариантите Русе ще бъде административен център, но в третия - не. След съответните обществени обсъждания, разбира се. Които по традиция преминават повече от вяло и не водят до промяна на предварително взетите решения.
Излиза, че фалшивата новина на „Утро“ си е съвсем истинска - възможността да не бъде административен център съществува и е напълно реална. Вярно, няма да бъде за сметка на Велико Търново, а на Варна, но това да ни е грехът. Вестникът направи всичко възможно да провери информацията за евентуалното райониране, но никой от потърсените за коментар не се ангажира с категорично мнение. Но имаше такива, които сякаш поназнайваха нещичко.
Нищо чудно част от тези овластени фигури да са разбрали за новите райони от петъчното изявление на Николай Нанков в парламента, което впрочем бе подето от всички знайни и незнайни местни и национални медии. Дали защото не са успели да различат фалшивата новина, или защото благодарение на тръгнал от „Утро“ процес са получили важна информация, която иначе щеше да стигне до тях като гръм от ясно небе през март, когато започват обществените обсъждания на новите планови райони?
За това нека се произнесат читателите, зрителите и слушателите.