Трите авторски колектива, на които беше даден шанс за доработка на идейните проекти в конкурса за паметник на Левски, трябва да ги предадат до края на седмицата. Това всъщност са трите концепции, на които експертно жури начело с акад.Светлин Русев се спря и счете за по-интересни от художествена гледна точка, след като не успя да отличи нито един от стигналите до финала на конкурса 11 идеи. В края на октомври след сериозна дискусия сред членовете на журито се оказа, че нито един от предложените проекти не отразява вижданията им за значимостта, която монументът на Левски трябва да има. Тогава беше решено да бъде дадеш шанс за доработка на авторските колективи на три от концепциите. Този срок първоначало беше 29 януари, но впоследствие бе удължен до края на седмицата, а в началото на идната журито ще се събере, ще разгледа проектите и евентуално ще посочи победителя, каза арх.Орлин Неделчев, който е част от журито. 
Избраните да продължат напред три проекта са на колектива на арх.Валентин Кафеджийски и скулптора Альоша Кафеджийски, колектива на арх.Емил Попов и скулптора доц.Пеньо Добрев и колектива с ръководител скулптора Георги Радулов и проектантите арх.Тончо Тончев и арх.Калоян Тончев.
Проектът на арх.Тончев бе единственото предложение, което съвпада с решението на журито и предпочитанията на публиката. Той бе класиран на второ място в гласуването в урната, която беше сложена в Доходното здание. 
Паметник на Левски ще е разположен в Парка на възрожденците близо до бул. „Съединение“. Образът ще бъде в максимално реалистичен стил, а фигурата не по-висока от 3 метра без постамента. За изграждането на монумента и за облагородяване на района около него са необходими 150 000 лева, които ще се събират с дарителска кампания.