Въздухът в Русе отново е бил замърсен с фини прахови частици.
В три поредни дни между 26 и 28 януари станциите на РИОСВ са отчели съответно 63.1 мг, 88.2 и 100,6 милиграма прахови частици на кубичен метър при норма 50 милиграма на кубичен метър. Данните се отнасят за кварталите „Възраждане“ и „Ялта“. 
Другата стационарна станция в „Здравец Изток“ до ЦДГ „Детелина“ е отчела още по-голямо замърсяване 106,5 мг и 124,6 мг в събота и в неделя. Само в петък са се доближавали до тези от „Възраждане“ - 63,6 мг.  През зимата традиционно скача нивото на този замърсител заради твърдото гориво, на което се отопляват част от жителите на Русе, смятат от екоинспекцията. Според тях няма друга причина, тъй като трафикът в Русе е далеч от натовареността на този в София. 
Фините прахови частици са отговорни за засилването на алергиите, астматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообращението (например сърдечен инфаркт). Степента на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи от произхода и от големината им - колкото са по-малки, толкова по–дълбоко проникват в белите дробове на човека и се отстраняват много бавно или остават там.