Десетки надзиратели и служители от съдебна охрана се събраха на протест пред сградата на бургаския затвор. Те настояват за 20 % увеличение на заплатите, предаде БГНЕС.

Протестът днес съвпадна и с професионалния празник на служителите на затворите, които излязоха да почерпят с локум.

„За пореден път ни се разтягат едни локуми, затова ще ви почерпя абсолютно всички с един локум. Защото толкоз години всеки обещава. Няма значение кое правителство, ние сме безпартийни. Едните обещават - ще има за вас, другите обещават - ще има за вас и накрая за бюджета, за двете специализирани дирекции няма абсолютно никакви пари. Увеличиха ни с 5% заплатата, това са 30 лева. Аз им ги подарявам тези 30 лева, ако могат да си нахранят семействата да заповядат да дойдат да работят тука при нас”, заяви Валентин Мартинов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България.

Такъв протест тази сряда ще се проведе и пред сградата на Съдебната палата в Бургас, а според служителите на затворите, ако не бъдат чути, то протестите ще продължат и в столицата.

„Не се заяждат колегите, просто шеговито показват какво се случва с преговорния процес толкова месеци наред. Те не протестират за първи път. Ние от Синдикалната федерация на служителите в МВР както винаги заставаме до тях, ние сме партньори дълги години с колегите от Синдиката на служителите на затворите в България. Те, както и ние в МВР, работим по един и същ закон, така че логично е и те както и ние да получаваме една и съща заплата. Няма логика по една и съща нормативна база, едните да получават едно заплащане, а на другите съвсем различно. На всеки му е ясно как се работи зад тези стени”, сподели Дарин Ковачев, член на управителната федерация на синдикалната федерация на служителите на МВР.

Решението за протести беше взето след среща миналата седмица с правосъдния министър Цецка Цачева, където не бе постигнато съгласие по основните искания.