Българските потребители на Фейсбук ще могат да помагат в намирането на изчезнали деца чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“. Това стана ясно на съвместна пресконференция на ГДБОП, МВР и представители на социалната мрежа Фейсбук, предаде репортер на БГНЕС.

България получи шанса още в началото на тази година да е една от първите държави в региона, която ще въведе и използва при необходимост системата „AMBER Alert – изчезнало дете“.

„AMBER Alert – изчезнало дете“ представлява система, свързана с приложението на Facebook, която дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

Директор на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че ако някой има информация за изчезнало дете след като е видял сигнала в социалната мрежа може да се обади на телефона към ГДБОП-982 8353, на който отговаря служител 24 часа, 7 дни в седмицата. Спиридонов допълни, че ГДБОП работи отдавна с Фейсбук, като поводите са най-различни, но приоритетно касаят сигурността и престъпления срещу деца в Интернет.

Емили Вачер, директор на сигурността във Фейсбук изтъкна, че общата мисия, е да се предпазват децата. „Работим много добре с ГДБОП. Фейсбук се гордее с това партньорство. Фейсбук не може да е по-горд от съвместното си сътрудничество и гледа напред към бъдещо такова по линия на защита на децата“, посочи Вачер.

България е 15-тата страна в света, която се присъединява към системата. Историята на системата е кръстена на 9-годишната Амбър от Далас, Тексас. Преди 22 години Амбър е правила това, което правят милиони други деца по света-била е навън и карала колело с брат си. Без предупреждение мъж я сграбчва от колелото й и я вкарва в черен Пикап. Отвличането й е било пред очите на брат й и съсед. Амбър никога не се намерила, а убиецът и не е идентифициран.

„Това било отвличане, което се е случило пред свидетели, на полицията са дадени много важни насоки и информация, които биха могли да помогнат за спасяването й, но годината е била 1996 г. и е нямало начин как информацията да се разпространи толкова бързо с общността. През 1996 година, освен, че не е имало смартфони, не е съществувал и Фейсбук. Невероятното развитие на технологиите и иновациите през тези 20 години са въздействали по огромен начин на методите за издирване на деца. Преди 20 години полицията е разпространявала информация за изчезнали дежа по вестници и телевизия, но е било бавно по начина, по който е било представяно на обществото. Обикновено хората не са подготвени и не са могли да помогнат“, заяви директорът по сигурност на Фейсбук.

„ Дойде време, в което полицията се нуждае от такава система за сигнализация и сме уверени, че повече хора в България ще помагат, за да може много бързо да се получи информация за изчезнало дете посредством телефоните и компютрите им. В САЩ посредством тази системата, повече от 900 деца са били спасени успешно и върнати в семействата им. Започвайки днес системата Амбър ще изпраща чрез Фейсбук сигнали директно на хората, които използват Фейсбук, и които имат възможност да помогнат в търсенето на деца. Системата ще се появява в нюзфийда на потребителите. Тези сигнали ще се появяват много рядко, но ако видите това във Фейсбук, означава, че имате възможността да помогнете на изчезнало дете“, обясни Емили Вачер.

Те е убедена, че българите защитават децата си и използването на технологиите ще помогне за засилване на правоприлагащите органи и общността да се запази живота на децата. „Най-важното на системата Амбър е да се получава информация много бързо. Идеята на системата е да съдържа информация за облекло на детето и всички последни данни за изчезналото дете, номер на автомобил, което да се предаде много бързо“, каза още тя.