Протест под наслов „НЕ“ на далаверите в енергетиката!“ ще се проведе на 28 февруари от 11 ч в София, съобщават от пресцентъра на БСК. За това са се договорили национално представителните организации на работодателите, обединени в АОБР - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат „Защита“ и синдикалните организации в участващите в протеста фирми, се посочва в съобщението.
В него работодателските организации призовават фирмите, неправителствените организации и гражданите да се включат в протеста, в случай че „не одобряват наглото манипулиране на пазара и спекулативното повишение на цената на електроенергията“.
През миналата седмица Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) внесе в Комисията за защита на конкуренцията сигнал във връзка с цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия. В него се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия и доминират на свободния пазар с дял от около 92%. За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи на средна цена 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през енергийната борса е 78,48 лв./МВтч.