Има много добри предпоставки да влезем в Шенген до края на годината. За реалното приемане в Шенгенската общност страната ни има подкрепа от европейските институции в лицето на Европейския парламент и Европейската комисия. Влизането в Шенген ще разтовари международния трафик през Русе и ще облекчи натоварената граница. Това казаха евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков, които в събота откриха съвместен информационен офис в сградата под Часовника, където допреди месеци беше офисът на еврокомисар Мария Габриел. 
Новаков подчерта, че като член на Европейския парламент полага усилия да осигури европейско финансиране на важни инфраструктурни проекти, какъвто е проектът за Дунав мост 3 при Русе. 
Двамата евродепутати взеха отношение и по изготвените три варианта за ново райониране на страната. Тя смятат, че няма никаква предпоставка за промяна на позицията на Русе като център на Северния централен район и няма повод за безпокойство този статут да бъде отнет. Дунавският град е бил винаги безспорен лидер в този регион, подчерта Новаков.
Разчитам, че евродепутатите ще работят за Русе. Опитът на Емил Радев и младостта на Андрей Новаков ще дадат възможност да откликват на всички наши искания за решаване проблемите, които стоят пред Русе и Русенска област. Аз съм уверен, че те ще съдействат всеки с компетентност в своята област, каза депутатът Пламен Нунев, който заедно с двамата евродепутати преряза лентата на новия офис. А кметът Пламен Стоилов им подари икона на св.Георги. Откриването беше съпроводено с кратка музикална програма с участието на мажоретен състав „Екстрийм“ и фолклорно студио „Зора“ към Общинския младежки дом, а в небето полетяха сини балони.
Основната задача за двамата евродепутати е офисът да се превърне в място за достъп до всякаква полезна информация за работата на европейските институции, от които хилядите жители имат потребност. Радвам се, че ще поемем щафетата от друг наш колега - еврокомисаря Мария Габриел, която имаше тук свой офис. Мисля, че ще успеем заедно с колегата Новаков, с ръководството на общината, с народните представители да направим инициативи, които да направят този град добро място на живеене, каза Радев.
Новаков пък отбеляза, че Русе винаги е бил град на първите неща в страната и на шампиони, поради което нивото е високо. Пределно сме мотивирани да сме винаги тук, когато градът има нужда от нас. Вие изживявате ренесанса си отново, благодарение усилията на кмета, на хората, които сте изпратили в София да защитават интересите на този град, допълни още той. 
 Двамата депутати проведоха работна среща с кмета Пламен Стоилов, след което разгледаха ледените фигури отRuse Ice Fest 2018, посетиха болница „Медика“ и фирма „Експрес сервиз“. Пред членове на младежкия парламент и клуб „Дебати“ към Общинския младежки дом Новаков и Радев представиха накратко работата си в комисиите на Европейския парламент, на които са членове.         У