Първа място в категория „Голямо предприятие“ спечели „ВИТТЕ Аутомотив България“ в церемонията за раздаването на годишните награди на Германо-българската идустриално-търговска камара /ГБТИК/. По традиция те се връчват на фирми, допринесли за развитието на двустранните икономически отношения.
Базираната в Русе немска компания е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия.
„Изключително сме радостни и горди от наградата, тя е отражение на близо 10 години усилие и труд, за да докажем, че една германска инвестиция може да се случи много успешно в България“, каза управителят на компанията Христо Христов.
Журито бе съставено от представители на българския и немския бизнес, на министерствата на индустрията и на външните работи, на СУ „Св.Климент Охридски“ и на медиите.
Сред официалните гости на събитието бяха президентът на България Румен Радев, посланикът на Германия у нас Херберт Салбер, президентът на ГБТИК Тим Курт и ректорът на СУ проф.Анастас Герджиков.
„ВИТТЕ Аутомотив България“ е инвестирала досега над 20 млн. евро в завода си в Русе, който отвори врати през 2014. До 2021 продажбите му трябва да се удвоят до 160 мил. евро. Компанията увеличава производствените си мощности, като разширението на завода трябва да завърши до края на 2018. То предвижда изграждане на ново производствено хале, както и прилежаща логистична и техническа инфраструктура. Заложено е персоналът в следващите пет години да нарасне с 400 до 500 души и да достигне 1200-1250 човека. У