Русенската икономика е нараснала с 5,16% през 2016 година, става ясно от изнесените вчера данни на Националния статистически институт (НСИ). Брутният вътрешен продукт (БВП) на областта достига 2,363 млрд. лева, при 2,247 млрд. лева за предходната година. Брутната добавена стойност расте с 5 на сто от 1,942 до 2039 лева, а брутният вътрешен продукт на човек - с 6,16 на сто до 10 523 лева годишно.
Данните на НСИ са по текущи цени, без да се взема предвид инфлацията. За 2016 г. обаче тя беше почти нулева (0,1%), така че и реалният ръст е над 5%.
56,3% от брутната добавена стойност в регионалната икономика идва от сектора на услугите, а 36,8% се падат на индустрията. Най-малък е приносът на аграрния сектор - 6,9 на сто.
Русе остава безспорният №1 в Северен централен район. Икономиката на региона е с 12,6% по-голяма от тази на Велико Търново, а по производителност на труда (БВП на човек) сме с 22,2% напред.
Областната икономика е на седмо място в страната по създадени брутен вътрешен продукт и брутна добавена стойност. По назад сме в подреждането по БВП на човек - на девето място, а това е показателят, от който в най-голяма степен зависи производителността на труда и размерът на заплатите. Той е под средния за страната, който е 13 206 лева на човек. Всъщност над средното ниво са само две области - София и Стара Загора, които са и лидерите по средна работна заплата. Старозагорската икономика е два пъти по-голяма от русенската и шансовете ни да я догоним на този етап изглеждат нищожни.
Все пак вървим нагоре, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. За последните 10 години БВП/човек в област Русе расте с 92%, а брутната добавена стойност - със 72 на сто. Увеличението на брутния вътрешен продукт, смятан за измерител на цялата икономика, е с 68% или средно по 5,33% на човек. Реалният ръст е наполовина по-нисък, ако се отчете и инфлацията, но последното десетилетие пък включва поне три кризисни години между 2008-а и 2010-а, когато доста предприятия се сринаха и хиляди останаха без работа.