Дизайнът е определящ фактор при избора на автомобил сред повечето потребители. Затова при обновяването на „Форд Куга“ дизайнерите са създали три различни лица за кросоувъра, пише сайтът Актуално. 
За почитателите на традиционния стил „Куга“ се предлага в нивото на оборудване „Титаниум“, при което в оформлението на предницата доминират хромирани лайсни от алуминий, а праговете са защитени с пластмасови панели. За тези, които харесват спортния стил, „Куга“ идва с външно оформление ST-Line, при което хромът е отстъпил място на матово черна решетка, табелки ST-Line и решетка тип „пчелна пита“.
Третото лице на модела е в луксозното оформление „Виянале“, което създава усещането за премиум SUV с хромираната рамка на радиаторната решетка, повече лъскави детайли и логото на „Виянале“. В салона на „Виянале“ са използвани ексклузивни материали и кожена тапицерия. 
Независимо кое от трите лица на „Форд Куга“ ще изберете, този кросоувър приятно ще ви изненада с всестранния талант на мултифункционален автомобил с 5 места и голям багажник, подходящ както за града, така и за планината, през всички сезони на годината.
Обновеният външен вид на „Форд Куга“
коренно се различава от модела, представен през 2012 г. 
Новият екстериорен дизайн е дързък и кардинално променя визията на кросоувъра, като със сигурност ще привлече повече клиенти на модела. Обновената „Куга“ е изваяна в новия дизайнерски стил на „Форд“, който споделят също големият SUV „Едж“ и обновеният компактен SUV „Екоспорт“. Голямата горна трапецовидна решетка и по-малката долна решетка са изравнени с елегантните нови фарове с дневни LED светлини и заедно със стилните фарове за мъгла придават спортен външен вид на модела. Задните светлини са с нов дизайн, а новата гама от 17-, 18- и 19-инчови алуминиеви джанти се предлагат с най-различни покрития, включително никелирано. Има и два нови цвята за каросерията - Guard Grey и Copper Pulse.
В салона на обновения „Форд Куга“ също са настъпили генерални промени. 
Няма и следа от оформлението на стария модел. Първото нещо, което впечатлява, е изцяло новият волан с три спици и намален диаметър за по-удобно шофиране. На него има бутони за управление на всички функции, които са разположени на удобни места за пръстите на водача. Отоплението на волана е голямо удобство през зимата. Приборите са с отчетливи графики и светлосини стрелки, а на дисплея пред водача могат да се показват различни данни. Управлението на климатроника е по-удобно, а пластмасата е мека и приятна на допир. 
В центъра на таблото е поставен 8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система SYNC 3 с гласово управление, която разпознава няколко езика, включително и български. За да намерите най-близката бензиностанция или хотел, не е необходимо да го търсите в менюто, а трябва просто да кажете ключовата дума и навигацията сама ще намери пътя до най-близкия обект.
Освен навигацията, умната система SYNC 3
взаимодейства добре с всички видове смартфони,
като използва приложенията Apple CarPlay и Android Auto. Системата SYNC 3 позволява да поддържате връзка с околния свят и да работите с любимите си приложения дори на път, показвайки на дисплея съобщенията и информацията. Гласовото управление може да активира приложения от вашия смартфон на екрана на автомобила.
Въпреки тази съвършена система, в новата „Куга“ е запазен и слотът за CD, като го има във всички версии, включително и в ST-Line. Менюто на обновения автомобил дава възможност и за множество индивидуални настройки, като например да ограничите максималната скорост, ако колата се използва от млад шофьор. Перфектният саунд в купето е дело на световния лидер в музикалните системи „Сони“.
Най-добрият вариант за задвижване на „Форд Куга“ е турбодизеловият двигател с работен обем 2,0 литра, който развива максимална мощност 180 к.с. В тествания автомобил моторът е съчетан с 6-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител PowerShift и задвижване на четирите колела 4х4. Без съмнение това е най-добрият двигател за „Куга“, който осигурява перфектен баланс между динамично представяне и скромен разход на гориво. При ускорение от място тягата от 400 Нм тласка мощно колата напред и докато преброите до три, вече сте достигнали до 50 км/ч. Не ви трябва и много време при изпреварване. Ако можете да превключвате по-бързо от 6-степенния автоматик с двоен съединител, имате планки на волана за ръчно управление на трансмисията. На магистралата „Форд Куга“ неусетно се ускорява до 140 км/ч, като двигателят работи тихо и не се чува в салона. При динамично шофиране средният разход на гориво е 8 литра на 100 км, а 
при доста по-лежерно темпо на каране кросоувърът може да ви изуми с консумация под 5 на сто.
Благодарение на динамичния двигател „Форд Куга“ може да се кара доста агресивно, особено по планински път с много завои, където изпъква стабилното му пътно поведение. Кросоувърът се държи по-скоро като лека кола, отколкото като всъдеход, а странични наклонявания са съвсем малки и приемливи за модел от този клас. За стабилното пътно поведение и подобреното сцепление в завой се грижи векторното разпределение на тягата, което прилага леко спирачно усилие върху вътрешните колела. 
На сняг, кал и заледени участъци, системата за двойно задвижване 4х4 разпределя електронно въртящия момент между четирите колела и осигурява стабилна стойка върху хлъзгавите повърхности. Благодарение на отличната проходимост и системата 4х4, новата „Форд Куга“ без проблем ще ви отведе до ски пистите високо в планината.
Но през по-голямата част от времето водачите ще шофират „Форд Куга“ в града. Тогава ще усетят и помощта на 
новите системи за сигурност, които могат да предотвратят много неприятни инциденти. 
Ако се притеснявате от габаритите на кросоувъра и как ще го паркирате, не пропускайте системата за автономно паркиране, която самостоятелно намества автомобила, коригирайки траекторията с въртене на волана, без водачът да го докосва с ръце. Той трябва да натиска само педалите на газта и спирачката. Новата Kuga може и сама да напуска мястото на паркиране след активиране на мигача. Когато колата излиза на заден ход от паркинг, специална система следи пространството зад колата и предупреждава водача, ако има опасност от сблъсък. Ако се разсеете в градския трафик и не спрете навреме, електрониката ще предотврати евентуалния сблъсък, като автоматично спира колата, като задейства спирачките и намалява подаването на гориво. Активното кормилно управление следи маркировката и не позволява на колата да напусне лентата на движение, в случай, че водачът е заспал. Камерата чете пътните знаци и ги дублира на арматурното табло.

Технически характеристики „Форд Куга“ 2.0 TDCi PowerShift 4х4 
Дължина, мм: 4531
Широчина, мм: 1838
Височина, мм: 1685
Междуосие, мм: 2690
Собствено тегло, кг: 1716
Вместимост на резервоара, л: 60
Двигател Тип: 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор
Работен обем, куб. см: 1997
Максимална мощност, к.с. при об/мин: 180 при 3500
Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000-2500
Скоростна кутия: 6-степенна автоматична с двоен съединител
Динамика Максимална скорост, км/ч: 200
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,0
Среден разход, л/100 км: 5,2
Вредни емисии СО2, г/км: 134
Базова цена на модела, лева с ДДС: 61 400