Бившето училище в Средна кула ще стане жилищен имот, в който ще се настаняват нуждаещи се граждани, решиха на вчерашната сесия общинските съветници. Първоначалното предложение на общинска администрация включваше и сградата на закритата гимназия по зърнообработване, но в началото на заседанието кметът Пламен Стоилов оттегли точката. 
Иво Пазарджиев му благодари, че се е съобразил с по-голямата част от мненията на общинските съветници. Той отбеляза, че предложението сградата да се преустрои в имот за жилищни нужди за крайно нуждаещи се е добро - експериментално, но разумно. Съветникът обаче изрази опасенията си дали ще има кой да живее там, тъй като нуждаещите се лица имат огромни претенции. Пазарджиев се надява експериментът да проработи, но посочи, че за момента е достатъчно това да се направи само в сградата в Средна кула. 
Общинският съветник Бедрос Пехливанян от ГЕРБ припомни, че сградите на двете общински училища са закрити преди 8 и 4 години и не се използват. Той също подчерта, че това е пилотен и изключително социален проект и изрази надежда инициативата да завърши с добър край. 
Положително становище е дала и шефката на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, като тя отбеляза, че няма необходимост сградите да се използват и също подкрепи този експеримент. Когато една сграда не се ползва, е по-добре тя да бъде разрушена или да се промени предназначението й, каза още Георгиева. 
След като общинският съвет даде съгласието си закритото училище в Средна кула да стане имот за жилищни нужди, се очаква и писменото съгласие на министъра на образованието. Така ще се реши и проблемът с крайно недостатъчния сграден общински фонд за нуждаещи се граждани. Зам.-кметът Даниела Шилкова посочи, че 227 са крайнонуждаещите се семейства, които са в списъка за тази година. 
След като бъде променено предназначението на бившето училище в Средна кула, ще се предприемат действия за обособяването на жилища. Сградата се нуждае от основен ремонт. Има теч от покривите, счупени прозорци, ел и ВиК инсталациите се нуждаят от подмяна, фасадите, стените и таваните са с олющена мазилка.