Ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева вчера депозира оставката си от поста. По обед на сайта на висшето училище бе качено изявление на проф.Пенчева, в което тя обяснява своето „желание за предсрочно освобождаване от поста“. Обръщението към Академичния съвет, Общото събрание, преподавателите, студентите и служителите започва с изречението „Моля за вашето разбиране и подкрепа по повод моето лично решение доброволно да се оттегля от поста ректор на РУ“. Постигнах онова, което бях обещала, когато бях избрана на тази позиция, коментира за „Утро“ ректорът. И посочи разкриването на филиал на РУ във Видин, увеличения брой студенти през тази учебна година, увеличената субсидия за наука във ВУЗ-а и повишаването с 10 на сто на доходите на академичния състав, силни международни позиции и др. 
Решението ми не е случайно, нито спонтанно, то е отдавна обмислено, каза проф.Пенчева, която бе избрана за ректор на 12 януари 2016 г. И призна: „От осемте часа на работния ден 4 часа подписвам документи. Бих искала да се върна към преподавателска работа“. 
Вече е обявена датата за избор на нов ръководител на РУ: 20 февруари. Дотогава ректор остава проф.Пенчева. 
Новината за нейната оставка със сигурност е номер 1 за всички във ВУЗ-а и за хора, които имат отношение към РУ. При все това повечето се въздържаха от официални коментари. Но неофициално цареше единодушие, че оставката всъщност не е новина, или ако е - то тя е очаквана. Още от избирането на проф.Пенчева за ректор академичната мълва гласи, че след като изтече „карантинният“ период от две години, през който бившият ректор проф.Христо Белоев няма право да се кандидатира, мястото ще бъде овакантено, а Белоев ще бъде избран отново. 
Вторият етаж в Ректората все още си стои аранжиран с десетки фотографии на Христо Белоев в качеството му на ректор - снимките му с Ангела Меркел, премиера Бойко Борисов и други видни персони така и не бяха свалени през последните две години. Дали може да се каже, че така бяха спестени едно „излишно“ махане на фотографиите и едно окачване наново идния февруари - това предстои да се види.