След като от месец насам всички работодателски организации нееднократно предупредиха за наличен картел на свободния пазар за електроенергия, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-после прояви признаци на живот и се самосезира и съобщи, че започва проверка за синхронизирано увеличение на цените от лицензираните търговци на ток. Това стана само ден след като бизнесът предупреди, че надуването на цените на енергийната борса ще доведе и до скок на цените за бита с 15-30%. 
КЗК припомни, че веднъж вече е установила наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и е наложила санкции в размер на приблизително 6 млн. лв.
Реагира и Комисията за енергийно и водно регулиране. Нейният председател Иван Иванов обяви, че няма обективни предпоставки за драстично поскъпване на цената на тока за бита от 1 юли. Той обясни, че методиката за определяне на цената на регулирания пазар  се определя на базата на заявленията на производителите, а не на базата на оферти на търговци. Като референтни се взимат цените на организираните борсови пазари в България и региона от началото на регулаторния период, предхождащ решението, тоест от 1 юли на предходната година. 
В последните дни имало и нормализиране на цената на електроенергията на енергийната борса, където офертите за сегмента „ден напред“ паднали от 150 на 70 лева за мегаватчас.