Експертиза на дрегер спаси от присъда пийнал шофьор. Т.М. бил спрян за проверка от полицаи в нощта на 6 срещу 7 ноември 2016 г. Проверката с дрегер показала 1.24 промила алкохол в издишания въздух. Униформените му дали талон за кръвно изследване и мъжът се явил в болницата, където се оказало, че си е изтървал на земята личната карта по време на проверката. Върнал се да я търси, но докато я намери, изтекло времето, в което може да бъде изследвана кръвта му за алкохол.
Така станало ясно, че трябва да се яви в съдебната зала. Там адвокатът му излязъл с тезата, че той ползва „Сандрин“ и „Клеева тинктура“ в терапевтични дози, което можело да подведе дрегера и той да отчете наличие на алкохол, без да е изпита нито капка.
Съдията обаче не дал вяра на тези оправдания и се стигнало до искане да се направи техническа експертиза на дрегера. Той се оказал изправен, но станало ясно, че фабрично може да даде отклонение до 0.05 промила. Това автоматично променило ситуацията, защото вече нямало как да се докаже, че отчетените промили не са 1.19, т.е. под 1.20. Така се стигнало до декриминализиране на нарушението на Т.М., който все пак получил наказание - 1000 лева глоба и забрана да сяда зад волана за една година.