Нови играчи са изненадали „олигарсите“ в златарския бранш по време на търга за конфискувани от държавата бижута в офиса на НАП в Русе. В приключилото тайно наддаване са продадени 6 кг изделия от благородни метали, като постигнатите цени са със средно 15% по-високи от стартовите. Общите реализирани приходи възлизат на 181 300 лв.
За 8-те търгови групи са били подадени общо 14 оферти от 5 участници. От тях двама  за първи път са участвали в търг за злато, обявяван от русенските инспектори. С много точни ценови предложения, превишаващи с малко пазарния курс, те са спечелили и 5-те групи, за които са наддавали. Така изненадващо са развалили сметките на традиционни играчи, привикнали да участват в подобни търгове в цялата страна, като предлагат оферта за цялото обявено количество, но с минимална надбавка от стартовата цена. Обичайно те разчитат, че мощните им позиции в бранша ще „разчистят“ търга от дребни конкуренти, участващи понякога за по-малки количества, но с по-високи цени. Увеличаването на конкуренцията си е проличало и от сегашния опит на непретенциозна фирма от русенския регион да си купи злато от изгодните предложения на НАП.
Най-голямото наддаване в търга е било за една от групите - златни синджирчета, които веднага могат да се реализират на пазара. В следващата я скъпа група дамска висулка „Версаче“ е привлякла купувачите с авторитета на известната марка и наддаването е качило цената с 21%.
Това е първият за годината търг в офиса на НАП в Русе и всички, предлагани в него изделия, са били конфискувани на граничните пунктове за митническа контрабанда и отнети със съдебни актове. През миналата 2013 г. русенската приходна администрация проведе 2 подобни търга за общо 9 кг изделия от благородни метали, продадени за над 266 000 лева.