Ремонт и реконструкция на 100-годишната сграда на Първа противопожарна служба, обзавеждането й с персонални компютри за служителите, виртуално обучение за работа с тях и ново офис оборудване са част от нещата, които РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще направи по съвместен с Гюргево европейски проект. Общата му стойност е 5 843 603 евро, като 85% от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, а 758 970 лева ще бъдат осигурени от националните бюджети на България и Румъния. Това обяви вчера на представянето на съвместния проект в Русе директорът на пожарната комисар Димитър Павлов. На съвещанието присъстваха главният комисар на НД „Пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов, областният управител Галин Григоров, кметът Пламен Стоилов, директорът на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов и техните колеги от Гюргево.
Целите на проект „Инвестиции за безопасен регион-окръг Гюргево и област Русе (ISR)“ са подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион, повишаване на ефикастността на действията при извънредни ситуации, модернизация на съществуващите пожарни аварийно-спасителни служби и оборудването на спасителните екипи в двата гранични града, посочи комисар Павлов. 
ISR ще бъдe от помощ за двата инспектората чрез две строителни инвестиции и ново оборудване за проучване и оценка на рисковете, за спасителни операции при свлачища и затискане на хора под развалини, както и при специфични рискови случаи. Проектът е за 3 години и в него от румънска страна се предвижда закупуване на нова противопожарна техника и на подвижна работилница за поддръжка и ремонт на пожарни автомобили, която ще се ползва и за русенската техника чрез съответното заплащане на ремонтите.
Искам да поздравя пожарните служби от двата гранични града от мое име и от името на министъра на вътрешните работи Валентин Радев за защитения проект и за успешно завършените предишни проекти. За наша радост чуваме добри думи за съвместната работа на двата бряга на Дунав, чрез която се закупиха нови по-качествени машини и техника, които значително подобриха условията на труд, каза гл.комисар Николай Николов. И изказа благодарност на комисар Димитър Павлов, на директора на ОДМВР ст.комисар Теодор Атанасов и на областния управител, които са помогнали за осъществяването на връзката между Русе и Гюргево.
В същия дух се изказа и областният управител Галин Григоров, а кметът Пламен Стоилов посочи, че закупената нова техника в пожарната и ремонтът на Първа пожарна служба дават възможност на огнеборците да се грижат за спокойствието на русенци.
След представянето на проекта главен комисар Николай Николов се срещна с областния управител Галин Григоров, който го удостои със значка за съществен принос в овладяването на риска при бедствия, аварии и защита на населението в трансграничния регион България-Румъния. В срещата участва и комисар Димитър Павлов, на когото Григоров благодари за безупречното управление и функциониране на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По-късно гл. комисар Николов гостува и на кмета Пламен Стоилов, който му подари картина с Доходното здание и Паметника на свободата.