С декларация общинските съветници в Русе ще се противопоставят на готвената административна промяна, с която Велико Търново да измести Русе като административен център на Северен централен район. Решението да се приеме декларация за запазване на лидерската позиция на Русе е по идея на д-р Теодора Константинова, получила подкрепата от различните политически сили в общинския съвет. 
Идеята се е родила, след като „Утро“ съобщи за намерението и готвената атака срещу статута на Русе като център на Северен централен район, което е предизвикало тревога и безпокойство у русенските общински съветници.
Политици твърдят неофициално, че за тази промяна работи най-влиятелният депутат от управляващото мнозинство Цветан Цветанов, който неизменно се кандидатира за парламента от старата столица.
Общинските съветници в Русе обаче категорично се противопоставят на подобна нагласа от страна на компетентни лица и органи на управление. В тази връзка декларацията ще бъде разгледана като извънредна точка на сесията в четвърък. 
Отстоявайки интересите на Русе, с декларацията общинските съветници изразяват позицията си и считат, че навременните действия от страната на общинския съвет биха предотвратили реализирането на подобни намерения. Незаслужено ощетен от базирането на НАП и други структури, Русе заема аргументирано и заслужено мястото си като административен център на Северен централен район, смятат съветниците. Те категорично отстояват сега и за в бъдеще градът да бъде административен център на района. 
Към темата веднага след публикацията на „Утро“ се опитаха да се пришият и опозиционни депутати, които в официално съобщение заявиха, че за пръв път били чували за подобна идея, но били твърдо против, даже щели да поставят въпроса в парламента. В същото време ден по-рано един от тях е търсил друг русенски парламентарист с въпроси около евентуалното административно прекрояване. Това вероятно се смята от някои за политика, но истинската дума е демагогия.
Процедурата за такава промяна се извършва от Министерски съвет, като за подобно решение има строги критерии, а един от тях е икономическото развитие. През последните години в Русе то се подобрява с бързи темпове и градът напълно заслужено заема лидерската си позиция в региона. 
Очаква се министърът на регионалното развитие Николай Нанков официално да отговори подготвя ли се наистина и обсъжда ли се подобна замяна, с която Русе да загуби и статута си на административен център.