Световният №1 в мъжкия тенис Рафаел Надал приключи участието си на Аустрелиън Оупън. В гладиаторски 1/4-финален мач срещу Марин Чилич испанският ветеран се видя принуден да се оттегли заради контузия в коляното. Това се случи след почти 4 часа на корта и резултат 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2 и 2:0 в полза на хърватския тенисист.

Проблемът за Надал се появи малко след триумфа му в тайбрека на третия сет, когато той дръпна с 2:1 в резултата. Оттам нататък 31-годишният ибериец даде всичко от себе си, за да продължи равностойно мача, като с всяка изминала минута надмощието на Чилич ставаше по-осезаемо.Помощта от физиотерапевта също не помогна и логичният завършек настъпи, когато Чилич осъществи първия пробив във финалния пети сет.

Тъжната развръзка за Надал по никакъв начин не омаловажава показаното от поставения под №6 в схемата хърватин. 29-годишният хърватин показа желязна воля след загубата в първия сет и вдигна драстично нивото си оттам нататък. Той беше и по-агресивният от двамата на корта, стремеше се да диктува разиграванията и умело упражняваше натиск върху Надал, възползвайки се от слабите места в играта му. По този начин Чилич си уреди полуфинален мач срещу британския тенисист Кайл Едмънд, който по-рано днес отстрани родната звезда Григор Димитров.

Първият сет на "Род Лейвър Арина" бе решен в заключителните си етапи. В шестия гейм Надал притисна сериозно Чилич, който премина през 7 равенства и 5 спасени точки за пробив. В следващия хърватинът на свой ред стигна до брейкбол, също без да го реализира. В осмия гейм настъпи драстичен спад в подаването на Чилич, а Надал лесно дръпна с 0:40. Балканецът отрази първата точка за пробив, ала Надал взе своето при следващата - 5:3 - и впоследствие затвори сета от третия опит.

Вторият сет вървеше доста равностойно до средата си. Надал първи реализира пробив за 3:2, но вдъхновеният Чилич не му отпусна нито гейм повече. Въоръжен с впечатляващите си форхенди, хърватинът върна пробива моментално, а после прави такъв за 5:3 в своя полза. При последвалия сервис гейм Надал не получи никакъв шанс дори да се "закачи" в резултата и сетовете бяха изравнени.

Третият сет вдигна публиката на крака, защото и двамата играеха на върха на възможностите си. Шансовете за пробив не бяха много, а Надал изпусна да реализира такъв при 5:4 в своя полза, което щеше да му спести доста усилия. Чилич се измъкна от тежката ситуация и дойде ред на тайбрека, в който минипробивите се редяха един след друг. При 5:5 точки Надал реализира впечатляващ удар от позиция, при която много тенисисти вече щяха да са изгубили точката. Друго не беше нужно, защото сервисът мина при него и много му помогна за бързото приключване на сета.

В четвъртия контузията започна да оказва разрушителното си влияние върху играта на Надал. Подвижността на испанеца по корта бе силно намалена и той опита да минимизира пораженията, обръщайки се с молба за медицински таймаут. От другата страна Чилич играеше с дори повече хъс, особено след пробива за 3:1. Някак Надал намери сили у себе си да избегне пробив в 6-ия гейм, в който изоставаше с 0:40. След това обаче допусна такъв при следващия си сервис гейм, с което Чилич изравни.

Финалният пети сет приключи много по-рано, отколкото на всички по трибуните им се искаше. Чилич откри със сервис гейм на нула, а след това дръпна с 0:40, когато подаването премина при съперника. Дори така жестоко притиснат до стената, Надал успя да отвърне. Испанецът отрази цели пет точки за пробив, но накрая капитулира и отиде да стисне ръката на Чилич.

По този начин испанецът остава със само една титла от Откритото първенство на Австралия, записвайки едва второто си оттегляне в своите 264 мача на турнири от Големия Шлем.