България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям дял на необслужваните кредити. Страната е на пето място в ЕС, като към юни миналата година лошите кредити са 12.1% от всички отпуснати заеми и аванси. Това е три пъти повече от средното ниво за ЕС, което е 4.6%,  показва работен доклад на Европейската комисия.
Номер едно по лоши кредити е Гърция с 46.9%. Следват Кипър с 33.4%, Португалия с 15.5% и Италия с 12.2%. При необслужваните заеми в частния сектор България е трета с 19.2%, като изостава само от Гърция и Кипър.
От доклада се разбира, че през последните години все пак има подобрение, като се отбелязва, че след финансовата криза и фалита на КТБ делът на лошите кредити достигал 20%. Преди кризата необслужваните заеми са били двойно по-малко.
Намаление има във всички видове кредити. При фирмените заеми делът на необслужваните е паднал до 14.2%, а при ипотечните - до 7.4%.
През последните две години Европейската комисия няколко пъти критикува България за проблема с необслужваните кредити, което принуди банките да предприемат спешни мерки за изчистване на голяма част от лошите си портфейли. По данни на Асоциацията на банките към септември миналата година необслужваните заеми вече са се свили до 11.7% или 6.7 млрд. лв.
Преди дни БНБ предупреди банките да внимават с отпускането на жилищни кредити, тъй като ръстът на цените на недвижимите имоти крие рискове.