Адвокатите на подсъдимите за зверско убийство на таксиметров шофьор Деян Цветанов и Николай Василев опитаха вчера да убедят съда, че делото трябва да се гледа при закрити врата заради крехката възраст на клиентите им, които вече са пълнолетни, а по време на престъплението са били на по 17 години. Така истината за потресаващото престъпление щеше да остане само в съдебната зала. Съдът отхвърли това желание и делото ще се гледа публично в три последователни дни в края на март.
Деян и Николай са обинени за зверското убийство на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов призори на 14 март 2017 година. Според изнесената от прокуратурата по време на гледането на мерките им за неотклонение информация преди да го наемат от пиацата до кръстовището „Олимп“, двамата пили три вида алкохол и поели три вида дрога. След това решили да ограбят таксиметров шофьор и да откраднат и продадат колата му, за да изкарат повече пари. С тях имало и трето момче, но си тръгнало и се спасило от участие в последвалия ад. Двамата пияни и дрогирани съучастници специално избрали 60-годишната си жертва, защото търсели възрастен човек, който да не оказва сериозна съпротива, посочи още обвинението.
Самото убийство е извършено с нож в глуха уличка в Николово, до която таксито било направлявано от наелите го клиенти. Там Валери Спиридонов бил нападнат и наръган над 10 пъти с нож, като е изживял неописуем ужас. Деян Цветанов и Николай Василев бяха арестувани часове след зверството.
Адвокатите на Василев пожелаха процесът да мине по съкратената процедура, което да гарантира с 1/3 по.ниско наказание на клиента им. Защитата на Цветанов обаче не прие това и поиска делото да се гледа по общия ред, зада се установи кой каква отговорност носи в случая. Този аргумент бе приет.
Прието бе и настояването на авдокатите исковете за 300 000 лева обезщетение на съпругата и сина на убития да бъдат насочени само към Цветанов и Василев, а не и към родителите им, каквато бе първоначалната формулировка.
Василев в момента е в затвора в Белене и се оплака, че бил болен, а Цветанов е пратен в изправителния дом в Бойчиновци, за да завърши десети клас, но прокурорът представи документ от директора на пансиона, че младежът всъщност не иска да учи.
По делото ще бъдат разпитани над 40 свидетели и 15 вещи лица, а максималните възможни присъди за подсъдимите са до 12 години затвор заради факта, че по време на престъплението са били непълнолетни.