12 милиона лева ще инвестира „ВИТТЕ Аутомотив България“ за разширяване на завода си в Русе, произвеждащ заключващи и други видове системи за автомобилната индустрия. Това стана ясно в петък, когато на компанията бе връчен сертификат клас А, който гарантира облекчени процедури при изпълнение на проекта от страна на държавата.
В резултат на инвестицията ще бъдат създадени над 300 нови работни места до края на 2020 г. Компанията и сега е един от най-големите работодатели в региона и в нея са заети над 860 човека.
Това е третият проект на „ВИТТЕ“ в България, който се казва „Разширение на завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия“, гр. Русе. Новото разширение ще бъде в индустриалната зона, където е основният завод на компанията. Целта е понижаване на разходите за производство и запазване на стабилните пазарни позиции в световен мащаб, както и в изпълнение на стратегията за прогресивно двукратно увеличение на пазарния дял до 2022 г.
Допълнителната продукция е предвидена както за съществуващи, така и за нови клиенти, сред които са компании като „Даймлер“, „Фолксваген“, „Форд“, „Волво“ и други реномирани производители.
Германската фирма „ВИТТЕ Аутомотив“ е един от най-големите чуждестранни инвеститори в региона. През 2016 г. русенското поделение на компанията реализира приходи от 126 млн. лева и печалба в размер на 3,8 млн. лева.