С едноминутно мълчание в памет на починалия миналата година създател и началник на Родилното в УМБАЛ „Медика Русе“ д-р Емил Панайотов започна тържеството и в тамошната гинекология. Сегашният началник на отделението д-р Александър Рудницки каза, че от 1 януари миналата година, когато в „Медика“ започнаха изражданията на бебета, има 107 раждания, като измежду тях са две двойки близнаци. Момченцата са 63, момиченцата-44. Най-голямото бебе тежи 4550 грама, а най-малкото - 2.130 кг. Недоносените бебета са 6 и се развиват добре под грижите на неонатолозите. Нормалните раждания са 59, а чрез секцио на бял свят са излезли 46 бебета. Родилките са от Русе, Велико Търново, Разград и Търговище. Най-младата от тях е на 16 години, а най-възрастната - на 44.
През ноември миналата година жена от Велико Търново  роди в отделението за първи път в страната бебе след направена емболизация на миоматозен възел на матката, посочи д-р Рудницки.
Операционната акушерка в „Медика“ Росица Николова изми ръцете на д-р Рудницки и му пожела тази година в Родилното да излязат на бял свят още повече бебета.
Ние не се хвалим с апаратура, а с това, че екипите в родилна зала, гинекология и неонатология денонощно бдят над животите на пациентките ни и затова нямаме починали родилки и малчугани, каза д-р Рудницки.
Поздравления и в „Медика“ поднесоха областният управител Галин Григоров, председателят на ОбС Христо Белоев, ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева и председателят на общинската комисия по здравеопазване д-р Теодора Константинова. Зам.-кметът Иван Григоров връчи поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов.