Няма последици от дерайлирането на цистерна с 40 тона газ на гара Бяла, тъй като композицията се е движила на заден ход едва с 1 км/час, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов по повод инцидента в събота.
В 10.35 часа тогава три цистерни с по 40 тона газ пристигнали на гара Бяла от Румъния през Русе. За да се стигне до базата за разтоварване, е било необходимо композицията да се прехвърли на коловоза към Велико Търново, както това става всеки ден. Машинистът обаче прибързал с тръгването назад. При това положение вагоноизхвърлячката, която е на 2 метра от гарата, за да предотвратява инциденти при подобни маневри, се задействала и изхвърлила извън лявата релса по посока на движението двете колооси на последната цистерна. Поради ниската скорост обаче тя се задържала изправена и не е имало изтичане на газ.
На място веднага пристигнаха екипи на полицията, пожарната, на спасителния отряд към нея и представители от НК „Железопътна инфраструктура“. По първоначални данни грешката е на машиниста и помощника, които са прибързали с маневрата на заден ход, посочи вчера за „Утро“ директорът на ОДМВР.
В 11.40 часа на място пристигна жп кран от Горна Оряховица, който за един час изправил цистерната на коловоза и композицията продължила към депото за разтоварване на газта. Веднага след това ремонтна бригада от гара Бяла поправи повредените траверси и в ранния следобед движението по коловоза беше възстановено.