За трети път в кариерата си Григор Димитров достигна четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Българинът надигра днес местния любимец Ник Киргиос със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6 за над три часа на корта.

Гришо бе достигал тази фаза през 2014, когато отстъпи на Рафаел Надал, а през миналия сезон испанецът отново спря първата ни ракета, но в полуфиналите.

Така в следващата фаза Гришо ще играе срещу №49 в световната ранглиста Кайл Едмънд от Великобритания. До този момент Гришо води с 2:0 в преките им срещи и съвсем наскоро в Бризбейн надигра този състезател с 6:3, 6:7, 6:4.

Първият сет от мача бе равностоен и се стигна до тайбрек. В него нервите на Григор бяха по-здрави и той се наложи убедително със 7:3 точки.

След почивката Димитров направи серия от три поредни гейма в своя полза за 5:3, но малко по-късно пропусна сетбол и допусна първи пробив в мача - 5:5. Във втория пореден тайбрек Гришо поведе 4:2 точки, допусна да загуби този мини-пробив, но все пак затвори със 7:4 в своя полза.

В третия сет Киргиос бе много стабилен и с един пробив на сметката си за 4:2 успя да спечели тази част.

Гришо имаше два шанса да пробие в сет №4, но Киргиос пласира директни точки от сервис в тези моменти и изравни геймовете при 2:2. Все пак той стори това в осмия гейм и сервираше за мача при 5:3, но не успя да затвори срещата. Стигна се до нов тайбрек, който пак отиде на сметката на родния талант.