В румънската столица Букурещ снощи се проведе един от най-масовите антиправителствени протести за последните години. Според различни данни в протеста са участвали между 30 и 60 000 души. В началото на демонстрацията силите на реда твърдяха, че "в него участват над 10 000 души".

Протестът бе организиран в социалните мрежи под мотото "Всички пътища водят към Букурещ - Революцията на нашето поколение".

Множеството се събра на "Университетския площад" в Букурещ, за да протестира срещу последните законодателни промени, които се предлагат в парламента от левицата. Протестиращите смятат, че промените ще затрудят работата на прокуратурата в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта. В края на месец декември депутатите от управляващата Социалдемократическа партия одобриха три законопроекта, които предизвикаха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която преследва депутати, заподозрени в корупция.

"Ние сме тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдната система и да се откажат от проекта за реформи", каза пред АФП един от участниците в протеста в столицата.

В началото се стигна до малки сблъсъци между демонстрантите и силите на реда на "Университетския площад". Множеството скандираше: "Крадци", "Крадци".

В демонстрацията участваха и хора от провинцията. Участниците носеха национални знамена. Организаторите на протеста съобщиха в социалните мрежи маршрута на демонстрацията - от "Университетския площад" към парламента, след това пред сградата на омбудсмана, Конституционния съд и Националния аудио-визуален съвет.

Протести имаше и в други градове на страната като Тимишоара, Брашов и Клуж. В тях са участвали общо над 20 000 души.

Протестите бяха организирани само няколко дни след оставката на премиера Михай Тудосе, който подаде оставка след властови боричкания с ръководителя на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня.

Румънският президент посочи в сряда депутата от Европейския парламент Виорика Дънчила като трети премиер на страната от ЕС за седем месеца, а също и за първа жена премиер в северната ни съседка. 54-годишната Дънчила, която се смята за близка до Драгня, все още трябва да бъде одобрена от парламента, но това се разглежда като формалност, доколкото оглавяваното от социалдемократите правителство се радва на мнозинството.

50-годишният социалдемократ Тудосе беше на премиерския пост по-малко от седем месеца - подобно на своя предшественик и съпартиец Сорин Гриндяну, който бе отстранен след вот на недоверие. И двамата няколкократно се опитваха да се опълчат срещу могъщия си партиен шеф Ливиу Драгня. И двамата възразяваха срещу неговия любим проект - съдебната реформа, която и опозицията, и съдебната система, и гражданското общество в Румъния, а заедно с тях и ЕС и САЩ смятат за посегателство срещу върховенството на закона. Опитът да се противопоставят срещу Драгня доведе до отстраняването и на двамата мимолетно еманципирали се премиери.