Радостта на Хафизе, че детето й притежава безкрайна енергия и дори е по-палаво от връстниците си, мигновено се изпарява, когато чува диагнозата аутизъм. Това се случва с 6-годишния Еюб Абтишев от Глоджево, когато преди три години майка му забелязва, че има нещо странно в поведението му, че започва да се държи различно и много трудно задържа вниманието си. 
„Имах нормална бременност. На годинка и два месеца Еюб проходи, а на две годинки и половина започна да говори отделни думички. Но след това изведнъж спря. Когато тръгна на ясла, възпитателите ми казаха, че не чува. Аз обаче забелязах, че когато телевизорът работи или чува шум на стотинки, той се обръща, но когато му казвам нещо, дори и да го повторя, не го изпълнява. Веднага потърсих помощ от личния лекар, след това и от други специалисти. Оказа се, че няма проблем със слуха. Беше му определена диагноза: Генерализирано разстройство в развитието - детски аутизъм“, разказва майката на момченцето Хафизе Абтишева.
6-годишният чаровник е едно от децата, подпомогнати от „Българската Коледа“
Така Еюб получава шанс да посещава терапевти - психолог, логопед, ерготерапевт, за да може да изгради своята емоционална интелигентност и да се учи да общува. Кампанията е спътник в лечението на детето за първа година, а парите, които са отпуснати - 1200 лева, ще стигнат за около шест месеца сеанси, за което Хафизе е изключително благодарна. Голяма трудност за нея обаче е пътуването, тъй като се налага с Еюб два пъти в седмицата да посещават терапевтите в Русе. 
Аутизмът е психично състояние, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човека. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. При децата с аутизъм емоционалната интелигентност се изгражда с помощта на много терапии, време, любов, приемане, доверие от семейството, съучениците, учителите, терапевтите и обществото. Отнема много време, през което аутистичните моменти и атаки в мозъка на детето стават все по-редки и то постепенно се превръща във все по-социален и пълноценен член на обществото.
Кампанията „Българската коледа“ много помага на Еюб, защото за него е важно тази психотерапевтична подкрепа да продължи. Тя е дългосрочна, почти през целия живот, а това изисква много средства.
6-годишният Еюб е хиперактивен, не може да стои мирно на едно място
нищо не задържа вниманието му за повече от 10-15 минути, дори понякога отказва да прави занятията при терапевтите. Не говори - понякога повтаря думи, но само когато той поиска. Знае отделни букви, миналата година се е научил да брои до десет, но е забравил бързо.  
„Не може да застане на едно място. Трябва да му дам нещо да яде или да го залъжа с нещо друго. Телефонът и играчките приковават вниманието му също за много кратко време. Единствено може да се загледа в любимия си телевизионен канал „Бейби тв“, обяснява Хафизе. Ако обаче му откаже нещо, той става агресивен и удря нея или телевизора, започва да се тръшка и да се инати. 
Заради тази хиперактивност майка му неотлъчно трябва да е до него. „Или ще счупи нещо, или ще се качи на стола и ще вземе нещо. Скоро, докато изляза за секунди да изсипя боклука от прахосмукачката, той я беше напълнил с вода. Лятото в двора на къщата в Глоджево е по-добре, но зимата, като е затворен, е много трудно.
Нямам време за себе си, постоянно изисква грижи и трябва да съм покрай него
дори не мога да отида до тоалетна“, казва Хафизе. 
Тя се страхува, че секунда невнимание и момченцето може да отиде някъде, а тя няма да може да го намери. Преди известно време във Ветово двамата отиват до обществената тоалетна, но Еюб излиза преди майка си и тя го намира до автобуса. 
Аутизмът е състояние, а не болест, която може да се излекува с лекарства, и единственото решение са терапиите. Хафизе се е примирила с факта, че Еюб няма да е като останалите деца и ще изостава с развитието си. Приема всичко, което й се случва, като наказание.  
Преди две години тя става личен асистент на момченцето, като терапевтите я упътват какво да прави. Изискват се обаче много труд, любов и постоянство. 
Мечтая Еюб да проговори и да имам малко време за себе си, казва през сълзи Хафизе.
Най-голямата трудност за нея е, че няма подкрепа от никого. 
Сама съм и за всичко обвинявам себе си, само майка ми ми помага, споделя жената.
Бащата на детето е в затвора и Хафизе е принудена да се бори сама с всекидневните трудности
Жената е изключително благодарна на всички доктори и терапевти, които помагат в грижите за Еюб, както и на всички хора, които са ги подпомагали финансово през годините. 
Еюб обаче търси баща си, той му липсва и често изрича думата „тати“, но Хафизе е категорична, че и с него й е било също толкова трудно, колкото сега и не усеща липсата му. Тя има и по-голяма дъщеря - на 17 години, която обаче не живее при нея и не поддържат връзка, единствено плаща издръжката й. 
Майката на момченцето споделя, че финансово, макар и трудно, успяват да се справят. Те разчитат на нейната пенсия, на средствата по програмата за личен асистент, а от една година детето също получава пенсия.
Еюб ходи три пъти в седмицата на детска градина и в момента е в предучилищна група
Случвало се е обаче да проявява агресия и към останалите деца, тъй като не може да каже какво иска или пък те го дразнят с нещо. Учителките обаче казват, че слуша и има респект от тях. Той не участва в тържествата, които се организират, а когато отида да го взема, е изолиран, гледа как децата играят, но не взема участие, споделя Хафизе. 
Психоложка ги е посъветвала да отложат училището, но майката казва, че Еюб вече е свикнал с децата и това няма да му се отрази добре. Единственият вариант е да посещава ресурсен учител по два пъти в седмица, като Хафизе изобщо не е наясно какво ще се случи с бъдещето на 6-годишното дете. 
За всеки, който иска да помогне на Еюб, има разкрита банкова сметка:
IBAN BG17CECB979010H0658700 в лева
Еюб Юсуфов Абтишев
Всички можем да помогнем на децата с тежки заболявания, като дарим 1 лев за „Българската Коледа“ с SMS на номер 1117.