Светофари, повече от един знак за пешеходна пътека, легнали полицаи и допълнително осветление са част от необходимите действия, които трябва да се предприемат, за да се обезопасят най-опасните места за пресичане в Русе. Исканията са отправени писмено към кмета Пламен Стоилов от организатора на набралата популярност фейсбук група „Писмо до кмета на Русе“ Иван Белчев. В продължение на 10 месеца стотици русенци гласуваха и посочваха кои са най-проблемните места за пешеходците в града. Сред тях се открояват 14 кръстовища и пешеходни пътеки по натоварени булеварди и улици, като за всяко едно от местата са предложени конкретни мерки. 
Легнали полицаи и допълнително осветление са необходими за кръстовището на бул.“Скобелев“ с ул.“Муткурова“ до СБА, както и на бул.“Цар Освободител“ с ул.“Хан Аспарух“, като вариант е тази пешеходна пътека да бъде премахната, след като на метри от нея има подлез. 
Най-много са исканията за светофари с копчета, като най-необходими са посочени участъкът до новата спирка „Сердика“ на „Цар Освободител“, където в час пик е невъзможно да се пресече, както и пред университета на кръстовищата на „Янтра“ с „Плиска“ и „Доростол“. Светещ и мигащ светофар за пешеходци е нужен също на кръстовището на Кооперативния пазар при завиване на колите надясно. Проблемен е участъкът до спирката на църквата „Всех Святих“ в началото на ул.“Свети Наум“, тъй като зелената светлина на светофара е много кратка и не може да се пресече и половината улица. Затова групата русенци предлага това време да се увеличи с 10 секунди. Невъзможно да се пресече на зелено е и на кръстовището на Сарайския мост. 
Допълнително осветление, светлоотразителни колчета и знаци за пешеходна пътека е необходимо да се поставят до училище „Иван Вазов“ и Математическата гимназия. 
Като едно от най-опасните места русенци посочват и кръстовището между блок 302 и 303 в кв.“Чародейка“, където в момента липсва място за пресичане на пешеходци. Осветени пешеходни пътеки с големи знаци има нужда да се поставят до кръговото срещу „Била“ в началото на ул. „Потсдам“. 
Въпреки забраната за преминаване на жп прелеза в „Родина“ за ул. „Солун“ много хора използват това място и затова е необходимо да има сигнализация за наближаващ влак. 
За да могат да се ползват подлезите и надлезите по бул.“България“ - от „Чародейка“ към „Родина“, те трябва да се освежават и поддържат регулярно, смятат от фейсбук групата. 
Участниците, които откроиха най-опасните места за пресичане в града, настояват на всички тях да се постави повече от един знак за пешеходна пътека, да има светлооотразителни елементи в двете страни и да се осигури безпроблемното преминаване на майки с детски колички, а пред най-опасните скоростта да се ограничи до 30 или 40 км. 
Предложенията в писмото до кмета Пламен Стоилов ще бъдат разгледани и обсъдени на заседание на комисията по безопасност на движението.