Григор Димитров за втора поредна година достигна осминафиналите на Откритото първенство на Австралия. Българинът победи с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 поставения под №30 Андрей Рубльов. Така той взе реванш от руснака за поражението си от него преди няколко месеца на US Open.

В първия сет Рубльов поведе с 2:0, но Гришо реагира веднага и съумя да изравни бързо за 2:2. Малко след това в петия гейм Гришо спаси нови точки за пробив и това сякаш бе решителния момент за него. Щом се измъкна от трудната ситуация завърши сета с нова серия от три поредни гейма на сметката си за 6:3. Като цяло и двамата допуснаха доста грешки като завършиха с 29 непредизвикани грешки общо.

След почивката Григор направи серия от три поредни гейма, за да поведе с 3:1. След много оспорван гейм руснакът върна пробива, за да изравни при 4:4. За съжаление на Димитров спада в представянето му продължи. Той не издържа на напрежението, сервирайки за оставане в сета. Рубльов проби и изравни общия резултат - 6:4.

В третия сет Рубльов поведе с 4:2, но не успя да затвърди пробива си и Гришо веднага стигна до равенство - 4:4. Все пак с втори пробив, благодарение и на двойна грешка, Димитров реши всичко - 6:4.

Подобен бе развоят и на четвъртата част. Все пак един пробив за 5:3 реши всичко в полза на световния №3. Интересното е, че за целия мач двамата направиха общо 28 непредизвикани грешки.

В следващата фаза Димитров ще играе срещу Ник Киргиос от домакините или Жо-Вилфред Цонга.