Д-р Наско Тютюнджиев е завършил Медицинската академия в София през 1995 година. Веднага след това започва работа в Първа хирургия в тогавашната Окръжна болница Русе. През 2002 година придобива специалност обща хирургия, а три години по-късно се прехвърля в отделението по изгаряния и пластика и започва да специализира пластична хирургия. През 2013 година придобива и тази специалност, а от началото на 2017-а е назначен в отделението за пластика и изгаряния към Университетска болница „Медика Русе“.

- Д-р Тютюнджиев, в последните две седмици зачестиха пожарите с обгорени русенци. Какво е състоянието на приетите във вашето отделение петима пострадали?
- Пожарите по това време на годината са неизбежни, тъй като много наши съграждани се отопляват с печки на твърдо гориво, готвят на газ пропан-бутан и от невнимание често стават бели. Последните ни двама пациенти са от 13 януари, когато в апартамента им е гръмнала газова бутилка. Пенсионерите бяха докарани при нас в тежко състояние и се наложи мъжът да бъде транспортиран в София заради изгаряния втора В и трета степен по цялата глава, гърдите, гърба и ръцете, но за съжаление шансовете му да бъде спасен са 50:50. Съпругата му е по-добре и се лекува в отделението в УМБАЛ „Медика Русе“, което засега е единствено в Русе.
- Преди това имаше пожари в къщи в Средна кула, над Левента и на ул.“Гребенец“. Какво е състоянието на двамата пострадали мъже?
- Пациентите от първите два пожара бяха докарани в „Медика“ в тежко състояние. Възрастният мъж от Средна кула бе вдишал дим от изгорял пластмасов стол и почина в болницата вследствие на проблеми в белия дроб. Същата неприятност сполетя и 44-годишния клошар в къщата над Левента, който бе докаран при нас с 60% изгаряне. Той бе откаран в София, защото тук нямаме условия да лекуваме пациенти с тежки изгаряния, но за съжаление и колегите там не успяха да го спасят. Пенсионерът от жилище на ул.“Гребенец“ е на лечение при нас и се подобрява.
- Какво е първото нещо, което трябва да направят хората, ако се изгорят? А ако е изгорено малко дете?
- Обикновено изгарянията по малчуганите са битови от заливане с вряла вода, горещо кафе, чай или от допир до печки на твърдо гориво. Детската кожа е по-нежна и изгарянията винаги са по-дълбоки. Изгорените места трябва да бъдат залети със студена течаща вода и децата да се доведат при нас. Важно е да се знае, че при едно изгаряне децата губят течности и белтъци и вливането на белтъчни разтвори трябва да започне незабавно. Имали сме много изгорени деца, дори и 11-месечно бебе, които сме излекували успешно.
За възрастните важи същото. Първата работа на обгорелите хора е да подложат засегнатите места на охлаждане с течаща студена вода и веднага да потърсят специализирана помощ. По-леките случаи лекуваме амбулаторно, по-тежките се настаняват в отделението.
- Някои хора започват да мажат изгорените места с мехлеми. Това правилно ли е?
- Не! Това мазане е противопоказно и единственото нещо, което те трябва да направят, е охлаждане с вода.
- Колко степени на изгаряния има и с какво се характеризират?
- Четири - първа, втора А, втора В и тежка степен. При първата се получава зачервяване при слънчево изгаряне и тя минава най-бързо. При двете втори степени се засяга дермата, като при А се образуват мехури по кожата и също заздравят без последствия за няколко дена. При втора В степен се засяга по-дълбокият слой на кожата и често се налага пластика чрез присаждане на кожа. Тежката степен е най-опасна, защото при нея се засягат подкожие, мускули и дори кости и винаги се налага да се прави пластика. Възрастните хора с придружаващи заболявания, които са обгорени до тази степен, често стигат до летален изход.  
- Какви методи на лечение използвате за различните степени на изгаряния?
- При първата, втора А и частично при втора В степени на мъртвите тъкани са прави некректомия, тоест те се изрязват до здрава кожа и след това се поставят сребърни мрежи за пълна епитализация на кожата. При тежката степен се прави свободна кожна пластика чрез присаждане не дерматом.
- В отделението има ли тежки случаи, които сте излекували?
- По принцип алгоритъмът за изгарянията за „Медика Русе“ е такъв, че нямаме право да лекуваме тежки изгаряния по клинична пътека. Затова тези случаи ги транспортираме до клиники в София или Варна.
- С какво друго се занимава отделението по пластика и изгаряне в УМБАЛ „Медика Русе“?
- Тук извършваме и реконструктивна и естетична и хирургия на лице, гърди и тяло, ринопластика на нос, пластика на ухо и на други дефекти по тялото, като обслужваме и  пациенти от Разград, Търговище, Силистра и от Велико Търново.