507 молби за прием в детските градини са подадени от началото на януари, съобщи за „Утро“ шефът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев. Това са близо половината от децата, родени през 2015 година, които предстои да започнат да посещават забавачница. Местата в детските градини са около 1200 и ще стигнат за всички желаещи. 
Традиционно най-силен е бил напливът в първия работен ден на годината - 2 януари, като тогава са подадени над 150 заявления за прием. От общината обаче припомнят, че входящият номер не оказва никакво значение. 
Все още е рано да се каже към кои детски градини имат предпочитания родителите, но обикновено те избират учебно заведение, което да е близо до дома или до местоработата им. 
Първото класиране ще бъде обявено на 4 юни, като родителите ще могат да подават документи до последните три дни от обявената дата. Записването ще започне на 5 юни и ще продължи до 18-и, а графикът на класиранията ще бъде публикуван в сайта на общината. 
В бюджета за тази година, който предстои да бъде гласуван в общинския съвет, са заделени 2 500 000 лева за издръжка на детските градини и подготвителна полудневна група, 200 000 лв. ще отидат за оборудване и ремонти, а за наем на детска градина „Радост“ традиционно са предвидени 22 000 лв.