Съвсем малко не достигна на спектакъла на русенския драматичен театър „Редки тъпанари“ в постановка на известния български режисьор Теди Москов, за да влезе в Топ 10 на културните събития, които българската публика класира на сайта „Площад Славейков“. Всъщност три такива събития, едно от които и нашият спектакъл, са с равен брой проценти на гласувалите и на практика трите събития са на десето, единадeсето и дванадесето място. Това каза вчера директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков в отговор на въпрос на „Утро“. Истината вероятно е почти такава, но с едно място по-надолу в подредбата. Защото на десето място ценителите на изкуството са поставили Концертите на Валери Гергиев и оркестъра на Мариинския театър в София /на първо е филмът „Възвишение“ на Виктор Божинов с 15 процента зрителски вот/. Но най-вероятно непосредствено след десетото място в класацията се нареждат събития, които са определени като „впечатляващи и заслужават да бъдат посочени“. Това са Александрина Пендачанска в „Тоска“ на Софийската опера, спектакълът „Калигула“ от Албер Камю - постановка на Диана Добрева в Народния театър и „Редки тъпанари“ - постановката на Теди Москов в Русенския театър. Само по себе си 
мястото на русенското представление до чисто софийски като „Тоска“ и „Калигула“ вече носи достатъчно точки 
за самочувствието на театъра в Русе. 
Това вероятно дава и самочувствието на директора на театъра Орлин Дяков да заяви вчера на пресконференция, че една от задачите, които той си е поставял - и в първия си директорски мандат, и сега, а именно: русенската драма да играе редовно на престижни сцени извън Русе - е изпълнена в голяма степен. 
„Редки тъпанари“, а и не само този спектакъл, показваме редовно на сцени в столицата, също така редовно играем пред публиката във Варна, това мога да кажа и за Бургас, обясни Дяков. При това играем в тези градове при пълни зали и при доста скъпи билети, добави многозначително той. И това му дава достатъчно основания да оцени изминалата 2017 година като успешна за русенския театър. 
Както вече е характерно за съвременния български театрален афиш, доминантата и в отминалия театрален сезон на русенския театър бяха 
смехът и забавата - иначе казано, комедийните спектакли
Такива бяха „Бурунданга“, с която дебютира като режисьор актьорът от театъра Ивайло Ненов, „Легло за трима“ по пиесата на Орлин Дяков, режисирана от него. Много аплодисменти събра и постановката „Дуелът“ - адаптация на именития бъргарски актьор Йосиф Сърчаджиев, който пристигна в Русе по покана на ръководството на театъра, за да постави своята версия на пиесата на Иван Вазов. 
Неизменно се радваха на зрителския интерес класически произведения от съкровищницата на родната драматургия, които намериха ново звучене в съвременни интерпретации - „Службогонци“, „Министърът женкар“, като публиката с удоволствие аплодираше и гостите в главните роли като Николай Урумов и Христо Гърбов, и русенските актьори от трупата на театъра. 
Удивително дългият живот на комедийни постановки като „Помощ, жена ми е луда“ 
на френския драматург Жан Барбие продължи своя триумф, като постановката продължи да бъде една от най-вървежните и да пълни зали дори и там, където зрителите вече я бяха гледали неведнъж. 
Несъмнено най-силно приковаваше /и продължава да приковава!/ вниманието на русенската публика спектакълът „Редки тъпанари“ в постановка на Теди Москов. Обяснимо е, че имената на Теди Москов, Мая Новоселска и куп столични звезди като Роберт Янакиев, Йосиф Шамли, Явор Бахаров, Александър Сано бяха буквално „омели“ билетите за първите две представления в Русе малко преди началото на лятото. Истината е, че русенските колеги на столичните „светила“ не само се вписват напълно органично в пренаситения с динамика, обрати, гегове, пиперливи задявки сюжет. Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Александър Узунов, Ивайло Спасимиров и Петя Венелинова създават усещането, че всички заедно са една трупа, един организъм, при който когато ходилото почесва прасеца, главата кихва, а  ръката се поклаща и бърка в джоба за кърпа. 
Ето 
какво разказва самият Теди Москов
който, знайно е, не е от режисьорите, които приемат безразборно покани за постановки от театри в цялата държава, а напротив: „Спектакълът „Редки тъпанари“ е театрална версия на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити на група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се, самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им. Бандата им се състои от некадърен спортист, провалил се адвокат, уволнен кинооператор, бездарен сицилиански мафиот и младоженец, захванал се да краде в деня на сватбата си. Ние съчувстваме на тези бандити, за разлика от днес, когато филмите ни карат зорлем да им се възхищаваме. Паралелно с кражбата се раждат и две любовни истории. Ражда се и „престъплението на века“. Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до
съвременна България, а именно - бедна, крадлива и безперспективна 
за огромен брой хора. Между Италия през 50-те години на миналия век и България в наши дни има някаква „роднинска“ близост“.
 Дали защото това „доближаване“, извършено талантливо от Москов и Шварц, е било доста успешно, или заради таланта на Мая Новоселска и колегите й, постановката се оказа повече от успешна - и не са малко вече тези, които са я гледали повече от веднъж. С голям успех премина представянето й и на един от най-престижните фестивали на културата в България - празниците „Аполония“. А и в момента русенската публика продължава да очаква „Тъпанарите“ да бъдат отново включени и в русенския афиш. Впрочем, най-скорошното русенско представление предстои да се състои на 5 февруари на Голямата сцена в Доходното здание. 
През изминалата година театърът празнува юбилейни годишнини заедно с едни от най-изтъкнатите си актьори - Татяна Цветкова, Венцислав Петков /който получи и втората си награда „Русе“ по време на церемонията по повод Деня на българската писменост и култура 24 май/. 
През 2017 година се проведе и 
поредният конкурс за директорския пост 
на ДТ „Сава Огнянов“. За първи път от тази година представянето на концепциите на кандидатите стана достъпно за всички, които проявяват интерес към тази материя. Така любопитните и съпричастните към театралното изкуство в Русе получиха възможност да вникнат в намеренията и в програмите на тримата заявили желание да ръководят русенската театрална трупа: актрисата Дина Шошева, актьора от Кърджали Петър Савчов и Орлин Дяков, чийто първи пълен директорски мандат изтичаше през октомври. Обективно погледнато, Дяков представи най-солидно и мотивирано своята програма, очерта нови периметри за развитие на трупата и увери, че предстои повишение на заплатите. И спечели поста за следващите четири години.  
Един от успехите, с които театърът може заслужено да се гордее, са двете номинации за важната театрална награда „Икар“, които получи през миналата година спектакълът „Жулиета“ на Андраш Вишки. Постановката на режисьора Боян Иванов, сценография на Елица Георгиева, с участието на актрисите Ралица Константинова, Петя Венелинова и Ясена Господинова бе номинирана в две категории: за режисура и за техническо осъществяване. С тази постановка русенският театър гостува на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“ в столицата в рамките на Софийския театрален салон 2017 по повод номинациите за престижния приз. Спектакълът 
„Жулиета“ получи мечтания „Икар“ 
в категорията за техническо осъществяване. 
Това със сигурност вдига летвата на мечтите,  желанията и амбициите. Вече имаме номинация за тазгодишните „Икари“, съобщи вчера Орлин Дяков, като не пожела да издава повече подробности, уточни единствено, че номинирането е за част от спектакъла „Редки тъпанари“. Надяваме се да получим номинации и за другия престижен театрален приз - „Аскеер“, добави Дяков. И не скри, че има и други амбициозни планове, които засега предпочита да не огласява.