Лекар специалист от медицински център в Русе отчел неизвършена хирургична дейност пред здравната каса, но след подаден сигнал от човека, който бил визиран в отчета, договорът му е прекратен. Пациентът видял несъответствието в електронното си досие благодарение на уникалния си код за достъп, който изискал от касата миналата година.
Директорът на Здравната каса Калоян Копчев потвърди за санкцията пред „Утро“ и допълни, че едва над 3000 човека от областта са взели уникалния си код за достъп до електронните си досиета, поради което лекарите, които работят по договор с касата, могат да злоупотребят с деклариране на неизвършени дейности. Всички жители на региона имат електронни досиета, в които се вписват прегледите и манипулациите, платени от здравната каса на личните им лекари, специалистите, стоматолозите или лабораториите. Липсата на уникални кодове обаче не позволява на хората да си оглеждат периодично досиетата и поради това не подават сигнали за подобни нарушения, а това е в техен интерес, защото касата пази техните пари, посочи Копчев. 
Заради това и жалбите се броят на пръсти. За миналата година са направени 941 проверки, като при близо 847 от тях са установени административни нарушения и са наложени санкции за 51 000 лева. 
Уникалният код за достъп е в сила от 28 август миналата година. Той е безплатен и се получава на място в здравната каса.
В момента експертите работят по още два случая за подобни нарушения, добави Копчев. В единия инспекторите в касата се натъкнали на лекар специалист в друг медицински център, който отчел извършен преглед на покойник. С подобно грубо нарушение Русе се прочу в страната преди 14 години. Тогава друг доктор бе отчел, че е лекувал простатата на пациент с мечо грозде, а проверка на РЗОК установи, че пациентът е починал преди две години. 
Другият случай се отнася до изпълнител на дентална помощ, който отчел несъществуваща пломба. За това нарушение сигналът е подаден от вписания в отчета пациент.
Не искам хората да си мислят, че ние нападаме лекарите заради някакви капризи, защото като цяло те работят много добре. Има обаче отделни медици, които рушат имиджа на здравеопазването в региона и това не бива да се премълчава, обобщи Калоян Копчев.