Australian Open, II кръг
Григор Димитров – Макензи Макдоналд 4-6 6-2 6-4 0-6 8-6

Всички очаквахме експресна победа, но вместо това Григор Димитров се качи във влакче на ужасите с пет вагона – по един за всеки от сетовете срещу американския квалификант Макензи Макдоналд. След над 3 часа лутане, българинът успя да се добере благополучно дотам, накъдето се бе запътил – към третия кръг на Откритото първенство на Австралия след 4-6 6-2 6-4 0-6 8-6 над 186-ия в световната ранглиста. Критичните моменти наистина бяха много, но вече единственото важно нещо и единственото, което има значение, е победата.

На Григор му отне доста време да влезе в мача. Още във второто си подаване българинът изостана с 0-40 и Макензи го проби на нула. Американецът направи двойна грешка за 30-30, но след това стабилизира началния си удар и затвърди след няколко дюса, повеждайки с 3-1.

Димитров имаше отлична възможност да върне пробива в осмия гейм. Макдоналд направи две непредизвикани грешки на старта, а после и трета за 15-40. Последва продължително разиграване, а накрая подсеченият бекхенд на Григор спря в мрежата.

Вторият брейкбол бе отразен с атака на мрежата и печелившо воле. 186-ият в света продължи да притиска бекхенда на Димитров и удържа за 5-3. Българинът изигра солиден 9-и гейм, но след това Макдоналд сложи край на първия сет след почти 40 минути игра с 6-4.

В началото на втория сет грешките на Григор продължиха. Той изостана с 0-30 и резултатът премина през дюсове, преди да спечели сервис гейма си. Играта продължи равностойно, а след точно час игра Димитров затвори успешно подаването си за 3-2, след което най-после дочака момента си.

Макдоналд изигра колеблив гейм и бе пробит на 15 след две двойни и две непредизвикани грешки. Водещата ни ракета затвърди безпроблемно за 5-2 и се доближи на гейм от израняването на сетовете. Това стана факт след нов пробив на сметката на Григор.

В този момент изглеждаше, че психологическото предимство е на страната на българина, но то пръв бе изправен пред сериозно изпитание в третия сет. Непредизвикана грешка на сервиращия Григор и форхенд уинър на американеца направиха резултата 15-40 в петия гейм. Димитров отрази брейкболите, но съперникът му се добра до трети и проби за 3-2. За радост сервисът на Макдоналд спря и българинът осъществи моментален рибрейк след нервен гейм, завършил с отличен пасинг шот на родната звезда. Григор отново изправи на нокти Дани Валверду и феновете си с двойна грешка за 0-40 в седмия гейм, но не допусна нов пробив. Последваха два бързи гейма за сервиращите, преди Димитров да фиксира пълния обрат в сетовете с нов пробив.

Пътят към третия кръг трябваше да е отворен за Григор, но случоят изобщо не бе такъв.  Той бе пробит още в първия гейм на четвъртия сет след двойна грешка при 30-40. Макдоналд не само че затвърди, но и се възползва от несигурната игра на Димитров да пробие отново и след по-малко от четвърт час вече водеше с два затвърдени брейка за 4-0. Упражнението се повтори още веднъж и най-добрият ни тенисист не успя да запише дори почетен гейм в сета.

Димитров стартира успешно решителния сет, прекъсвайки серията на Макдоналд от 6 поредни гейма. 22-годишният му опонент обаче не отстъпваше и на сантиметър, въпреки че срещу него беше световният №3. Заредиха се геймове без шансове за пробив, а грешка от форхенд на Макензи сложи край на 9-ия, след който Григор седна за кратка почивка при 5-4 в своя полза. Вратата се открехна в 12-ия гейм, в който Димитров игра много концентрирано и взе първите две точки в гейма на американеца за 0-30. Геймът премина през дюс, но Макдоналд удържа – 6-6. В 14-ия събитията се повториха – 0-30, но след като се стигна до дюс, американецът направи двойна грешка и даде мачбол на Димитров, който приключи трилъра.

В третия кръг Григор ще играе срещу Андрей Рубльов, който се справи с 3-1 сета с Маркос Багдатис. Двамата имат един мач помежду си до момента. Руснакът спечели със 7-5 7-6(3) 6-3 миналата година на Откритото първенство на САЩ.