Въпреки че в страната има 23 независими акредитирани лаборатории, в които може да се изследва сурово мляко, само 4 от тях могат да анализират задължителната точка за замръзване, една от които е в Русе - Изпитвателна лаборатория „Районна ветеринарна станция“ ЕООД. Това става ясно от актуализирания към 11 януари 2018 г. регистър.
След промяната в условията на Наредба 2, животновъдите са задължени да предават за контрол всеки месец най-малко две проби сурово краве мляко за извършване на анализ по показатели като масленост, точка на замръзване, наличие на инхибитори и др. Много дребни производители приемат наредбата като пореден удар срещу тях, тъй като освен двете проби за по 30 лева всеки месец, трябва да губят време и средства за път. 
А от тази година разходите им за контрол ще се увеличат, тъй като от 22 януари 2018 г. стартира електронната регистрация, така че задължителните проби за всеки месец трябва да се подават до база данни  посредством мобилното приложение на „Модул мляко“. За работа с това приложение всеки пробовземач (който трябва да е минал съответния курс) трябва да осигури за своя сметка мобилно устройство. Неговите минимални параметри хич не са какви да е - екран поне 8 инча, 2 GB RAM, GPS устройство, камера за разчитане на баркод и QR код с резолюция поне 8 МР, мобилен интернет и т.н. Все хубави неща, за закупуването на които обаче и 1000 лева може да се окажат малко. 
Безсмислени натоварвания на животновъдите, тъй като млякото пак ще се смеси в мандрите. Още малко остава докато ни унищожат напълно, жалват се фермери.