Престижното второ място в националната класация за най-четящ град бе отредено на Русе в кампанията „Забавното четене“ за 2017 година. Малката Виена за трети път се оказва втора в тази престижна подредба, която се прави, като броят на малките читатели в градските библиотеки се съпостави с броя на децата въобще в населеното място. Първото място за трети път се печели от градчето Самоков. Там децата на възраст между 6 и 14 години са прочели и описали 1093 книги, а най-четящото дете е Габриела Чалъкова, четвъртокласничка, също от Самоков. 
Всъщност, за шестте години на тази кампания, която амбицира малките читатели не само да четат книжки, но и да ги описват в специални читателски дневници, точно тези два града - Русе и Самоков - си делят титлата „Най-четящ град“. Русе оглавяваше класацията вече на три пъти - през 2012, 2013 и 2015 година. През 2014, 2016 и 2017-а първенецът е Самоков. Напоследък в оспорваната борба за водещата позиция се включват и Видин, Своге и Перник. Децата от Видин явно наистина са се потрудили сериозно - за това говори фактът, че за 2017 година те делят второто място с русенските читатели. 
За най-четена книга за поредна година е обявена „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, следвана от приказката „Грозното патенце“ на датския разказвач Ханс Кристиан Андерсен и „Soy Luna: Началото на лятото“ на Пако Хименес. В списъка на детските предпочитания са също класически образци от детската литература като „Пипи дългото чорапче“, „101 далматинци“, „Патиланско царство“, „Ането“, „Спящата красавица“ и „Бай Ганьо“.