Велико Търново да измести Русе и да стане център на Северен централен район - за това работи един от най-влиятелните депутати от управляващото мнозинство, твърдят политици от целия спектър. Неофициално се твърди, че става дума за Цветан Цветанов, който неизменно се кандидатира за народен представител от старата столица и има много солидни връзки с града и региона.
Твърдението за готвената административна замяна е известно на повечето русенски депутати и макар че никой от потърсените от „Утро“ не го отрече, нямаше и желаещи да го коментират.
Това не е първата атака срещу лидерската позиция на Русе в Централна и Североизточна България. Първенството на града вече бе оспорвано от Плевен, но след злополучното натикване на града в Разградска област през 1987 година никой не се е опитвал да повтори това граничещо с гротеска или по-точно подигравка недомислие. Заслугата за административния абсурд преди близо 31 години беше на един от тогавашните силни на деня Пенчо Кубадински. 
Въпреки че се въздържат от каквито и да е коментари по темата, избрани от Русе народни представители напомниха, че за подобно решение има строги критерии. 
Един от тях е икономическото развитие, което през последните години се подобрява с бързи темпове и градът напълно заслужено заема лидерската си позиция в региона, посочи депутат.
Появата на вървящия като вълна през Русе слух не е случайна. В предишен управленски мандат ГЕРБ вече лансира идеята за ново административно деление на страната и окрупняването на областите, което ще бъде направено след 2020 година заради изискванията на Европейския съюз за броя население, което трябва да формира една област или един регион. 
Възможно е с подхвърлянето на подобни идеи да се тества общественото мнение, а то е особено чувствително, след като Русе бе лишен от основни институции. Така преди години център на апелативния съдебен район стана Велико Търново, а дирекцията на НАП се измести във Варна. След това надзорът на паметници на културата в града на Доходното здание, чиято архитектура е известна като музика от камък, също бе възложен на Велико Търново. Дали Русе ще загуби и статута си на административен център, предстои да видим. Във всички случаи никой не е готов да се примири с подобно решение.