Проби от над 100 вина вече са подадени за третия конкурс за домашни еликсири на русенската фирма „Дионис-Елена“. Семейната компания е известна като един от най-добрите търговци на оборудване и консумативи за винарски изби, а след домашните производители е популярна като място за компетентни съвети и „болница“ за объркани вина и ракии.
Пробите се набират в магазина на фирмата до 20 януари и е сигурно, че броят им ще нарасне чувствително. Всяка от тях трябва да съдържа две бутилки вино по 750 с вписани на етикета имена на производителя, телефон и сортове грозде. Етикети могат да се получат и при подаване на пробата, а таксата за участие в конкурса е 20 лева на проба.
На 2 февруари ще бъде проведена закрита анонимна дегустация от тричленна комисия, която ще бъде обявена на специалния винен бал на следващия ден, 3 февруари, входът за който ще бъде с куверти.
Там ще бъдат раздадени следните награди: вино на годината 2017, бяло и червено сортово вино, бяла и червено купажно вино, розе, бяло и червено вино с участие на десертни и некултивирани сортове от типа на отела, алжирката и др.
Така празникът на лозарите и винарите ще бъде заслужено почетен два пъти - веднъж малко след 1 февруари, когато се пада по нов стил, и след това на 14 февруари, когато го чества целия народ.