13-годишно циганче от Дряновец издебнало постоянно живеещ в селото англичанин докато не бил в дома си в неделя, разбило прозореца на къщата му и задигнало ръчен храсторез, битова техника, сребърна писалка и хранителни продукти за общо 200 лева. Когато след час британецът се прибрал, заварил дома си в хаос от претърсването и се обадил в полицията. Хлапето - син на изпечен крадец, било заловено в сряда преди да успее да продаде откраднатите вещи.
Това е един от случаите, с които Русе присъства в националната статистика на МВР от вчера, когато бе обявено, че за една нощ полицията е разкрила и задържала 113 бандити в страната.
Другите двама са хванати в Малко Враново за кражба на пет куфара с дрехи след щателен тараш в къщата на 35-годишна жена, която в момента била извън страната. Сигналът за кражбата бил подаден от сестрата на потърпевшата, която отишла да нагледа дома й и попаднала на грозна гледка. Полицаите бързо стигнали до тези, които се полакомили за чуждите куфари - 18-годишен ром от същото село с 4 присъди за кражби и негов 32-годишен приятел с чисто минало.
Девет престъпници са задържани в Русе и областта след старта на обявената от МВР война на битована престъпност преди 10 дни, съобщи шефът на ОДМВР гл.инспектор Георги Великов.
Осем от прибраните са извършили десет кражби, а деветият - опит за изнасилване на 80-годишна баба в Могилино.
Споразумение за повишаване на ефективността по опазване на обществения ред и сигурност на гражданите подписаха междувременно кметът на Две могили Николай Христов и началникът на местното полицейско управление Михаил Манов.
„На фона на картината в национален мащаб, а и на територията на областта, в община Две могили обстановката е сравнително спокойна и нямаме сигнали за масови грабежи и посегателства на имуществото на хората“, обясни кметът Христов.
Това са изводите му от провелите се срещи с кметовете на селата в Двемогилско. Споразумението е по-скоро с превантивна цел и в съзвучие с водената национална политика за борба с битовата престъпност.