Ценен подарък направиха двама речни капитани на Професионалната гимназия по речно корабоводене, която самите те са завършили преди 8 години. Капитан Мартин Дончев и капитан Станислав Станчев вече са се дипломирали и във Военноморското училище и плават по река Дунав. Но честичко се сещат за своите гимназиални години. Наскоро се обадили на своята класна Даниела Колева, преподавателка по английски език, и й съобщили, че искат да дойдат отново в своето училище и да се видят с учителите и сегашните ученици. 
Когато пристигнаха, се оказа, че са подготвили една невероятна изненада, разказа директорката на професионалната гимназия Ивелина Георгиева. Двамата капитани сами са изработили грижливо модели на всички възможни морски възли и са ги подредили на едно грамадно табло. Благодарение на този удивителен подарък момчетата и момичетата, които в момента усвояват азбуката на моряшката професия, ще се научат да различават различните преплитания и връзвания на корабните въжета и най-различни закопчалки, още преди да се качат на борда на кораб. 
Изненадата наистина беше много вълнуваща, каза Георгиева. Таблото с морските възли, изработени от двамата капитани, сега се намира в един от кабинетите по специалните предмети, непосредствено до подробната карта на целия път на река Дунав, и учениците с интерес го разглеждат. Очакваме и нови срещи с кап.Станчев и кап.Дончев, каза директорката на гимназията.