Георги ХРИСТОВ
Севда Асенова стана за втори пореден път Спортист №1 в анкетата на „Утро“ и общината. И естествено победителката в анкетата на „Утро“ и община Русе, която на 5 януари отпразнува 33-ия си рожден ден, говори първо за читателите на вестника организатор на допитването.
- Севда, кога влезе в боксовата зала?
- Бях на 16 години, а първият ми треньор беше Алексей Василев.
- Как се получи?
- Стана малко случайно. Хареса ми и реших да продължа. После тренирах при Михаил Василев. Той много държеше да съм стриктна в подготовката. Помогна ми доста. Научих много неща. В един момент обаче качих килограми, нещо се пречупи в мене и реших да се откажа.
- Защо така?
- Беше някаква депресия. Излязох извън спорта за цели 3 години. 
- Как се върна в играта?
- Срещнах се случайно с Михаил Василев. Като разбра какво става, той се опита да ме убеди, че мястото ми е в залата, че мога да направя нещо сериозно на ринга. Послушах го и не сбърках.
- Откога си в боксов клуб „Русе“?
- От 2012 година. Покани ме треньорът Павел Сяров. И не съжалявам, защото обстановката за работа е отлична. Вече имаше с кого да тренирам, а преди трудно си уреждах спаринги. Павел и баща му Илия - изпълнителен директор на клуба, са точни хора. Каквото обешаят, го изпълняват. Никога не съм имала разминавания с тях.
- Кой е най-силният ти сезон дотук?
- През 2016 година станах европейска шампионка. През 2017-а бях първа в първенството на Европейския съюз, преборих се за златния медал на турнира „Балкан“, взех и купата от този турнир за най-добре представила се боксьорка.
- Ти си в неолимпийската категория до 48 килограма. Следващата - до 51, дава възможности за участие на Олимпиада. Не се ли замисляш да смениш категорията.
- Каквото и да кажа сега, ще е излишно. Ако е писано, ще боксирам на олимпийски игри.
- Какво те чака през тази година?
- От 15 януари до 2 февруари ще съм на лагер в Белмекен. На 7 февруари ще изляза на ринга в Ямбол като участничка в турнира за купата на България. На 18 февруари е турнирът „Странджата“. Най-важните ми участия през тази година ще са на европейското през май в Полша и на световното през ноември в Индия.
- Желаем ти успех!
- Благодаря. Благодаря на всички, които гласуваха за мене.