Академия по вдигане на тежести „Златан Ванев“ ще отвори врати утре в Русе. Тя носи името на световния шампион в три различни категории и сегашен треньор в русенското спортно училище „М-р Атанас Узунов“. 
Първите участници в Академията ще са четирима шведи. Те, щом научили за нея, се записали веднага. Гостите от Скандинавския полуострон ще участват в утрешното занимание.
„Създадох академията, защото така и така все още не мога да получа лиценз, на базата на който да направя регистрацията на мой клуб. Необяснимо и непрекъснато ми правят спънки, въпреки че сезирах Министерството на младежта и спорта за своеволията на федерацията. Що се отнася до шведите, те ще участват в съвместен лагер с ученици от нашето спортно училище. Гостите са хора, които искат да се запознаят основно с методиката за подготовка. Някои от тях държат да се развият като щангисти, но като цяло всички са се ориентирали в бъдеще към треньорството“, обясни Ванев за „Утро“, който тези дни е в София, където набляга над магистратура в Националната спортна академия. 
Златан Ванев бе един от любимците на покойния вече легендарен треньор Иван Абаджиев. Учител и ученик се съветваха често.
След кончината на наставника Ванев разкри пред „Утро“, че Абаджиев често идвал инкогнито в Русе. Двамата говорели с часове за щангите и методиката за подготовка.