Д-р Маргарита Големанова е завършила Медицинска академия в София през 1981 година. Следващите 15 години работи в Инфекциозно отделение в тогавашната Окръжна болница, като същевременно специализира „Инфекциозни болести“. След придобиването на специалността тя е назначена за началник на отделението. През 1996 година д-р Големанова заминава на работа в чужбина, а през 2011-а се връща в Русе и постъпва в Регионалната здравна инспекция като началник отдел „Противоепидемичен контрол“, като същевременно придобива специалност „Здравен мениджънт.


- Д-р Големанова, каква е клиничната картина при различните грипни щамове „Хонконг“, „Мичиган“, „Бризбейн“ и „Пукет“?
- Грипът е едно от най-силно заразните инфекциозни заболявания. Характеризира се с токсиинфекциозен и респираторен синдром. Болестта започва винаги внезапно с болки в мускулите и ставите, висока температура, хрема, суха дразнеща кашлица. Болните могат винаги да уточнят часа и деня на заразата, защото състоянието им се променя остро. При първия преглед рядко се установяват проблеми в белия дроб, но при усложняване те излизат наяве.
За сезона 2017-2018 година в страната са доказани четири сероварианта на грип А и В. „Мичиган“ и „Хонконг“ са тип А, „Бризбейн“ и „Пукет“ - тип В. Искам да подчертая, че грип А се среща най-често, а В върлува по-често в детската възраст. Поради голямата си изменчивост почти всеки сезон грипът успява да вади нови щамове, с нов генетичен състав. При него се променят непрекъснато двата основни антигена, които са на повърхността на вируса - хемаглутинин (H) и невраминидаза (N). В зависимост кой тип е Н и N, има различни комбинации, съответно и различни ваксинални щамове.
- Спрете се по-подробно на отделните щамове.
- Редно е да се знае, че отделните щамове са силно изменчиви и всяка година Световната здравна организация /СЗО/ съобщава за сероварианта на грипа, който циркулира за периода и съответната двувалентна, тривалентна и четиривалентна ваксина, която противодейства на върлуващия вирус. Някаква характерна клинична картина за двата типа А и В няма. Единственото нещо, което прави впечатление, е, че грип А засяга епитела на дихателната система и удря в гърдите, а грип В предизвиква диария, повръщане и други стомашни проблеми. Ясна изразена граница на различните сероварианти на грип А и В обаче няма, защото, пак ще повторя, че те се припокриват с остро начало - висока температура, болки по мускули и стави, по очните ябълки, хрема и кашлица. На човек му се лежи и трудно става от леглото.
- Кои възрастови групи са най-застрашени?
- Най-силно застрашени са възрастните хора над 65 години, следвани от хронично болните, майки кърмачки, бременни и малките деца в ранна възраст. Податливи на грип са и пациентите с имунен дефицит и затова за тях е препоръчително всеки сезон да се ваксинират.
- Вирусът Н2N3, наречен още „Хонконг“, който този сезон бе открит за първи път в Русе, засяга ли хора с наднормено тегло?
- Наднорменото тегло не е индикатор за често боледуване от грип, но все пак и пълните хора трябва да се предпазват от грипните щамове.
- Колко русенци се ваксинираха тази година срещу грип?
- Този сезон РЗИ предложи на русенци четиривалентна и тривалентна ваксина. Ваксинираните при нас са 47 възрастни и хронично болни русенци, като повечето си поставиха четиривалентната ваксина срещу „Хонконг“, „Мичиган“, „Бризбейн“ и „Пукет“, макар че тя струва около 23 лева. Това е нова ваксина, препоръчана от СЗО, но е много ефективна. Останалите предпочетоха тривалентната, която не включва щама „Пукет“. Важно е читателите да знаят, че ако след поставяне на ваксина човек се разболее, не е от грип, а от други респираторни вируси.  
- При колко човека е доказан грипен вирус до момента?
- Два случая на свински грип има в Белодробната болница, други два са доказани в Инфекциозно отделение, като за единия случай от София вчера потвърдиха, че е „Хонконг“. Последният случай от същия щам е в Първо вътрешно отделение, доказан на 6 януари.
- Усилено се говори, че тази година грипът ще ни връхлети в края на януари заради топлото за сезона време. Кой точно тип се очаква в Русе?
- Наистина в края на януари и началото на февруари се чака ръст на болните от грип. Очакванията са за „Хонконг“ и „Мичиган“. В момента обаче болните в Русенско са едва 106.54 на 10 000 души население, а за страната заболеваемостта е 114 на 10 000. За да се обяви грипна епидемия, случаите на грип трябва да са 250 на 10 000. Предполага се, че тази бройка ще бъде достигната след 20 дни в града и региона. 
- Как трябва да се пазим от болните от грип?
- На първо място е съгражданите ни да пребивават по-малко време в затворени помещения. Когато това е задължително заради служебни ангажименти, те трябва да проветряват по-често. Ако има болни около нас, те трябва да са с предпазни маски и да не се забравя, че всички пръски и микрочастици, които излизат от дихателните системи на заразените, полепват по ръце и предмети около нас и всеки може да се зарази от тях. Затова трябва да си мием по-често ръцете и лицето. Също така в обществения транспорт трябва да сме много внимателни какви хора ни заобикалят и не на последно място да се избягва събирането на много хора на едно място, защото входната врата на грипа към човешкия организъм са дихателните пътища.
Важно е да се знае, че вирусните сезонни инфекции не са грип. Когато човек се чувства отпаднал и вдига лека температура, това не означава, че е заразен с грипен вирус. Острото начало с висока температура, болки в ставите и мускулите и в очните ябълки обаче са симптом на грип.
- До какви усложнения може да доведе грипът от двата типа А и В?
- Това заболяване, както изглежда невинно, може да доведе до тежки усложнения и смъртни случаи. Малките деца могат да развият пневмония, бронхит, бронхеолит, отит, енцифалит, менингоенцифалит, енцефалопатия и други.
- Каква е причината да бъдат провокирани тези тежки заболявания?
- Грипът атакува дихателна, нервна, храносмилателна система, слуховия апарат и мозъка и от това се получават споменатите усложнения.    
- Четирите грипни щама, за които говорихме до момента, лекуват ли се с антибиотици?
- Не и дори не е препоръчително. Винаги се започва лечение с антивирусни препарати, какъвто е Тамифлу.